Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”S-ledningen måste ta täten för att avveckla kärnkraften”

SSU:s ordförande: Den nya partiledningen måste be­känna färg och tydligt visa att den säger nej till kärnkraft. Tyskland och metallarbetarna i IG Metall har rätt. Kärn­kraften är inte framtid, den är dåtid och fungerar som stoppkloss för utvecklingen av förnyelsebara energialternativ. Svenska Metall som kongressar nästa helg har chansen att ompröva sin konservativa kärnkraftsiver. Socialdemokratin måste tydligt ta täten för att avveckla kärnkraften, skriver Jytte Guteland.

Nu avvecklar Tyskland sin kärnkraft. I en partiöverskridande överenskommelse beslutade Tyskland att kärnkraften i landet ska vara avvecklad till 2020. Det tyska beslutet borde fungera som en lysande ledstjärna för Sverige.

När en stor industrination som Tyskland vill ställa om och modernisera sig, borde Sverige förstå att vi riskerar hamna i kölvattnet om vi inte hänger på. En avveckling av den svenska kärnkraften skulle lyfta fram ny teknik, skapa nya jobb och bidra till ett säkrare och mer hållbart samhälle.

Den som säger sig stå för ett allmänintresse i Sverige måste därför stå för en avveckling av kärnkraften. Socialdemokraterna måste nu tydligt ta täten för avveckling av kärnkraften.

IF Metall, som är det mest kärnkraftsvänliga LO-förbundet, har chansen att använda sin kongress den 17–20 juni till att ompröva sin konservativa kärnkrafts­iver och i stället satsa på en tydlig förnyelsebar energipolitik.

IF Metall kan genom sin kongress både bokstavligt och bildligt ge Socialdemokraterna ny energi i det politiska förnyelse­arbetet.

”Kärnkraften har ingen framtid... den är inte heller lämplig som en övergångsteknologi, tvärtom står den i vägen för nya och innovativa lösningar samt en framtidsorienterad omstrukturering av energiutbudet.” Citatet kommer från IG Metall, de tyska metallarbetarnas fackförbund. IG Metall har rätt. Kärnkraften är inte framtid, den är dåtid.

Det tyska beslutet spås innebära en enorm injektion för förnybar energi och ­energieffektivisering. Financial Times skrev att en tysk avveckling kommer att starta en europeisk boom för teknik inom förnyelsebar energi och energibesparingar. IG Metall gör helt rätt när förbundet värnar sina medlemmars chanser till nya och bättre jobb.

Den som däremot vill värna nostalgi, gammal teknik och särintressen gör helt rätt i att stå upp för kärnkraften. Kärnkraften fungerar utmärkt som stoppkloss för utveckling av förnyelsebara energialternativ. Likt en mur står kärnkraften i vägen för innovationskraften kring för­nyelsebar energi.

Trots allt detta har Sverige låst fast sig vid kärnkraften. Det är svårt att förstå varför såväl den svenska regeringen som Svenskt Näringsliv så tydligt vänder sig emot allmänintresset att avveckla kärnkraften (de senare manifesterade sin trötta hållning på DN Debatt 7 juni).

Kanske beror kärnkrafts­ivern på att särintressena har lobbat väldigt aktivt kring kärnkraften. Kanske beror den på en oförmåga att förstå hur framgång föds, det vill säga genom långsiktiga investeringar och visioner.

Oavsett vilket så är det illa att ”Landet framgång” som så ofta tidigare haft förmågan att se möjligheterna runt hörnet, nu förvandlats till ”Landet lagom” där det främsta målet är att hålla i skatte­kronorna varje dag utan viljan att förbättra positionerna för framtiden.

Det är inte bara regeringen som är bakåt­strävande kring kärnkraften. Också IF Metall agerar som sagt kortsiktigt, när de håller fast vid en utdöende födkrok, utan insikten att morgondagens jobb kräver en ständig strukturomvandling. För att säkra en modern svensk industri måste Sverige släppa nostalgin och välja morgondagens investeringar.

Det värsta med den konservativa hållningen som IF Metall visar upp kring kärnkraften är att den förhindrar Social­demokraterna från att agera modernt och progressivt kring frågan.

Socialdemokraterna håller därför just nu en otydlig lagomlinje mellan regeringen och miljöpartiet. Det duger inte. Sveriges största parti har alltid haft förmågan att se möjligheterna runt hörnet. Svik inte den traditionen.

Den nya partiledningen behöver visa tydlighet om kärnkraften nu. Sverige ska inte ligga i kölvattnet. Vi ska leda utvecklingen.

Jytte Guteland

Förbundsordförande SSU

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.