Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Så gör fredsrörelsen motstånd mot Nato”

Var finns fredsrörelsen? frågar sig Anders Ferm och Thage G Peterson på DN Debatt 11/8. Eftersom undertecknade tillhör en del av fredsrörelsen, vill vi berätta vad som skett under de senaste åren, när det gäller upplysning och motstånd i Sverige mot Nato, skriver Agneta Norberg – för Arbetsgruppen för neutralitet och alliansfrihet – i en replik.

Den 12 maj 2008, arrangerade Frivilligorganisationernas samarbetskommitte, FOS, en välbesökt debatt på Armémuseum i Stockholm,med titeln ”Anslutning till Nato pågår”. Debattörerna var Maj Britt Theorin (S,) Bo Pellnäs, tidigare överste, Gunilla Wahlén (V), Tom Heyman tidigare (M), Allan Widman (FP) och fredsforskaren Jan Öberg. Debatten leddes av Göran Aspgren, ordförande i FOS.

Fredsforskaren Jan Öberg inledde sitt anförande med att blicka ut över salen och bad att de som kom från massmedierna skulle räcka upp en hand. Ingen handuppräckning. ”Så här ser det ut i dagens Sverige”, konstaterade han. ”Jag deltar i möte efter möte om Nato, denna livsviktiga fråga, men massmedierna är aldrig närvarande.”

I juni 2009, hölls den allra första Nato-övningen i Norrbotten, som bar namnet ”Loyal Arrow” med Norrbottens flygflottilj, F 21, som värd. US Air Force och Royal Air Force deltog samt 60 stridsplan från tio olika länder, samt ett brittiskt hangarfartyg som ankrade i Luleå hamn. Som protest mot detta genomfördes ett välbesökt torgmöte, en demonstration och ett seminarium i Luleå. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Svenska freds- och skiljedomsföreningen fanns med bland talarna. Vid seminariet talade även Lilian Mikaelsson från Same Ätnam. Omskrivet endast i lokal press.

Den 19 oktober 2009, hölls ett välbesökt kunskapsseminarium i ABF-huset, med titeln: ”Sverige i det globala Nato” – ett arrangemang som praktiskt taget alla svenska fredsorganisationer stod bakom. Talare vid detta seminarium kom från Storbritannien, Tjeckien och Tyskland, samt representanter från IKFF och Kvinnor för fred. Total medietystnad. Detta seminarium resulterade i bildandet av en Arbetsgrupp för alliansfrihet och neutralitet. En av aktionerna var att stå med en stor banderoll utanför Tv- och Radiohuset på Gärdet i Stockholm, med texten: ”Nato är i Sverige. Var är SVT och SR?” Stockholms Fria tidning gjorde ett reportage med foto. I övrigt – tystnad.

Denna arbetsgrupp har tillverkat affischer och flygblad i tusental och delat ut, hållit rader av appellmöten vid riksdagshuset på Mynttorget i samband med Nato-övningarna ”Loyal Arrow” och ”Cold Response”, samt genomfört utfrågningar av ansvariga representanter för moderater och socialdemokrater. Inför valet 2010 arrangerade arbetsgruppen ett möte mot Nato på Sergels Torg den 7 september.

Men den organisation som under de senaste åren gjort allra mest för att skapa opinion mot Nato, som efterfrågas av artikelförfattarna, är ickevåldsnätverket Ofog. Varhelst Nato har dykt upp – i Göteborg, Abisko eller Luleå – har Ofog funnits där med fyndiga, träffande formuleringar och upptåg för att visa upp Nato:s verkliga ansikte. Bland annat genomfördes en skakande gatuteater, med scener hämtade från verkliga händelser i Afghanistan, som visade ett bröllopsfölje som dödades av Nato- artilleri.

Höjdpunkten på Ofogs aktivitet nåddes under sommaren 2011, då detta vitala gäng, unga och några äldre, genomförde ett ytterst väl organiserat arrangemang i Luleå mot Nato. ”Krig startar här, låt oss stoppa det här”, var mottot. Allt inleddes med ett välmatat tvådagars internationellt seminarium med ämnen som: ”Den militär/ industriella kedjan” och ”Den globala militärindustrin”, ”Krig och Klimatförändringar”, ”Kampen för olja i Arktis”, ”Kvinnors rättigheter som skäl till krig”, ”Militära baser och lokalt motstånd”, ”Kriget i dag och i morgon”, ”Drönare, satelliter och militariseringen av rymden”, ”Nato, EU och s k neutrala länder”, med mera.

Detta seminarium åtföljdes av aktioner under en hel vecka. Omkring 300 personer deltog i aktiviteterna. Bland annat sattes en båt ut på älven med segel där texten löd: ”Neutralitet på drift”. Vid en demonstration kunde man se en banderoll med texten: ”Now Another Terrorist Organisation”. Där inledningsbokstäverna bildade ordet Nato.

Visst pågår det motstånd både i norr och söder av vårt avlånga land. En dagstidning, Norrländska Socialdemokraten, gör en stor insats genom att berätta för norrbottningarna vad som händer. Men vi som bor i södra Sverige, där de flesta människor bor, får inte veta mycket, via den svenska dagspressen, vare sig om Nato:s verksamhet i vårt land, eller det motstånd som faktiskt finns.

Naturligtvis borde vi göra mycket, mycket mer. Men för att växa och bli fler måste medierna ta sitt ansvar. I dag sker information genom internet: www.stoppanato.se, www.zitzer.se och www.vimanskor.se.

Arbetsgruppen för neutralitet och alliansfrihet
genom Agneta Norberg, gruppmedlem

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.