Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-har-kan-nationalsangens-krigiska-andra-vers-skrivas-om/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Så här kan nationalsångens krigiska andra vers skrivas om”

Kan vi – med tanke på nationalsångens andra vers – med bibehållen trovärdighet kritisera stater som i dag annekterar delar av andra länder eller förespråkar våld för att sprida sin religion? skriver Frank Lindblad.
Kan vi – med tanke på nationalsångens andra vers – med bibehållen trovärdighet kritisera stater som i dag annekterar delar av andra länder eller förespråkar våld för att sprida sin religion? skriver Frank Lindblad. Foto: Mikael Sjöberg/TT

DN DEBATT 6/6.

Frank Lindblad: Nationalsångens andra vers uttrycker värderingar som i dag framstår som otidsenliga och stötande och den bör skrivas om.

Vi svenskar har svårt för att uttrycka vår nationella stolthet, kanske för att vi inte är vana att formulera vad vi ska vara stolta över. Vår nationalsång har inte gjort det lättare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.