Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-09 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-kan-arbetarkvinnors-laga-loner-hojas-till-mannens-niva/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Så kan arbetarkvinnors låga löner höjas till männens nivå”

Kvinnor dominerar inom exempelvis barn- och äldreomsorg och sjukvård där löne­läget är lägre än i till exempel gruvnäring, byggsektor och energisektor där männen dominerar, skriver Markus Kallifatides.
Kvinnor dominerar inom exempelvis barn- och äldreomsorg och sjukvård där löne­läget är lägre än i till exempel gruvnäring, byggsektor och energisektor där männen dominerar, skriver Markus Kallifatides. Foto: Leif R Jansson/TT

DN DEBATT 2/4. Löneskillnaden mellan könen inom arbetarklassen förklaras inte av individuell lönediskriminering utan av att de branscher där kvinnor dominerar har ett lägre löneläge än branscher där män dominerar. I en ny rapport för fackförbunden i 6F visar jag på tre alternativa sätt att halvera eller utplåna löneskillnaderna mellan kvinnor och män, skriver Markus Kallifatides.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in