Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 02:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-kan-du-minska-de-negativa-effekterna-av-julfirandet/

DN Debatt

DN Debatt. ”Så kan du minska de negativa effekterna av julfirandet”

Oavsett hur din jul ser ut är chansen stor att denna underbara fest är kopplad till betydande miljöpåverkan. Måste det vara så?, skriver artikelförfattaren.
Oavsett hur din jul ser ut är chansen stor att denna underbara fest är kopplad till betydande miljöpåverkan. Måste det vara så?, skriver artikelförfattaren. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

DN DEBATT 23/12.

Professor Oksana Mont: Julgranen, maten och klapparna kan bli mer hållbara.

De senaste åren har varje svensk i genomsnitt spenderat 8.000 kronor på julfirandet per år. Julhelgens festigheter kan sluka cirka 5 procent av den årliga koldioxidbudgeten, och oönskade gåvor och matrester leder till en ökning av avfallet med 30 procent.

Vad är jul för dig? Glädje och magi för hela familjen eller ångest över presenter, förpackningar, familjedynamik och att anpassa julbordet till allas matpreferenser? Oavsett hur din jul ser ut är chansen stor att denna underbara fest är kopplad till betydande miljöpåverkan. Måste det vara så?

De senaste åren har svenskar spenderat så mycket som 80 miljarder kronor per år på julfirande. Det är 8.000 kronor per person, jämfört med 4.500 kronor som en genomsnittlig europeisk familj spenderar. Tre dagar av julfester kan leda till koldioxidutsläpp på cirka 500 kilo koldioxidekvivalenter, eller cirka 5 procent av den årliga koldioxidekvivalenta budgeten. Dessutom leder julklappar, förpackningar, matrester och oönskade gåvor till en ökning av avfallet med 30 procent.

Med tanke på all denna oroande statistik, är det verkligen möjligt att göra julen mer hållbar? Vilka är alternativen till att dekorera huset, köpa julgransdekorationer, presenter, förpackningar, mat och kläder till julmiddagen? Att få presenter som man återlämnar eller lägger undan för att aldrig ta fram igen?

1 Så blir granen hållbar. Många köper naturgranar medan andra väljer en plastvariant. Oavsett vilket alternativ man väljer blir det miljöpåverkan. En konstgjord julgran har tio gånger större koldioxidpåverkan än en naturgran (40 kilo jämfört med 3,6 kilo koldioxidekvivalenter), så den måste återanvändas under minst tio år för att få en lägre påverkan än en naturgran, enligt Carbon Trust.

Å andra sidan odlas julgranar i monokulturfält som kan ge negativa effekter på biologisk mångfald och bidra till markförstöring. Det bästa alternativet är ett krukväxtträd som köpts på en FSC-certifierad plantskola och som kan planteras om försiktigt efter jul och återanvändas nästa år. Vill du pynta med ljusslinga, välj då en energisnål lysdiodslinga (led) som kan vara tio gånger mer effektiv än en traditionell ljusslinga och som till och med kan ändra färg. Julgranspynt kan med fördel köpas på secondhand och lämnas tillbaka när man har tröttnat på det.

2 Så blir julkorten hållbara. Förra året skickades 14 miljoner julkort i Sverige. Alla älskar att få julkort men de kastas ofta så fort julen är slut vilket är onödig konsumtion och ett slöseri med resurser. I stället kan man skicka gratis e-julkort eller köpa det från välgörenhetsorganisationer som fokuserar på hållbarhet.

3 Så blir julklapparna hållbara. Tjänster och upplevelser har ökat som ett hållbart alternativ till prylar de senaste åren. Kvinnor önskar sig ofta spabesök och liknande upplevelser, medan män allra helst vill resa till en storstad i Europa. Men dessa upplevelser och tjänster förutsätter ofta nära kontakt med andra människor och är problematiska i dag när alla vi uppmuntras att hålla distans och inte samlas i större grupper. När många kulturella upplevelser blir digitala kan man köpa en biljett eller ett abonnemang hos en kulturproducent.

Varför inte ge en städad hårddisk eller en rensad garderob, barn- eller djurpassning, dina bästa tips om smink, frisyr eller stil i julklapp?

Prylar kan också beställas online och levereras till dörren. Och välj då gärna secondhandvaror som är ett bättre alternativ ur klimatperspektiv än att köpa nytt. Varför inte satsa på presenter som förgyller vår tid tillsammans med de allra närmaste nu i coronatider, såsom redskap för upplevelser hemma, typ sällskapsspel, bakset, och ”gör det själv-prylar” av alla möjliga slag, samt utomhusaktiviteter och prylar för utelivet och trädgård. Försök att köpa dina gåvor från lokala och hållbara varumärken så får du en vinn-vinn-situation för både användare och producent eftersom många svenska och lokala företag just nu kämpar för sin överlevnad. Tänk på att presenter som köps i sista minuten ofta inte är genomtänkta och kan förbli oanvända eller kastas. Så planera framåt och tänk på något som personen verkligen vill ha.

Gåvor behöver inte vara hårda paket. Nu för tiden när tid är en dyrbar resurs kan man ge sin tid och sina färdigheter som present. Varför inte ge bort några timmar som man kan använda under hela året när de mest behövs? Du kan laga middag eller baka kakor åt någon, reparera en cykel och byta däck, hjälpa till att välja rätt besparingsplan eller ge investeringsråd. Varför inte ge en städad hårddisk eller en rensad garderob, barn- eller djurpassning, dina bästa tips om smink, frisyr eller stil i julklapp? Eller dina bästa råd om hushållning och trädgård? Känner du dig inte manad kan du ge en gratis kurs på sajten Coursera eller köpa en matlagningskurs, som kan beställas på nätet direkt och resultera i kunskap och färdigheter för livet – en garanterat uppskattad present.

4 Så blir paketen hållbara. Presentförpackningar är en stor miljöbov eftersom de ofta bara används en gång. För att minska slöseri med förpackningsmaterial kan man antingen utforma egna, eller köpa återanvändningsbara förpackningar. Man kan också undvika engångsförpackningsmaterial genom att använda eller återanvända redan återvunnet material som finns tillgängligt hemma och som kan dekoreras med naturmaterial.

Vi slänger 7,5 kilo textilier per person och år. Använd gärna din gamla gardin som presentpapper. Man kan få inspiration från Furoshiki som är en traditionell japansk paketinslagningsteknik där man använder tyg för att packa upp och transportera presenter och där ingen tejp eller snöre behövs. Som en sista utväg kan man alltid köpa ett miljövänligt omslagspapper.

5 Så blir julmiddagen hållbar. Vår traditionella julmat består till stor del av köttbaserade huvudrätter som är en av de allra största miljöbovarna. Å andra sidan blir det allt lättare att hitta passande och spännande veganska och vegetariska alternativ. Dessutom bör vi minska mängden rätter och volymen för att minimera matsvinnet. Därför är ett bra tips att vara realistisk och försöka uppskatta hur mycket mat vi egentligen behöver. Om man misslyckas med det kan man använda rester för att skapa nya rätter dagen därpå eller donera matrester genom olika matdelningsinitiativ, såsom Resq club, Karma och andra.

Följ dessa råd och vi alla kan ha ett lite mer hållbart julfirande.

Ämnen i artikeln

Hållbarhet
Miljö
Klimatet
Jul
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt