Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-27 23:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-kan-elnatets-nord-sydliga-flaskhals-byggas-bort-snabbt/

DN Debatt

DN Debatt. ”Så kan elnätets nord-sydliga flaskhals byggas bort snabbt”

För bara några år sedan ansågs det omöjligt att bygga bort överföringsbegränsningen mellan norra och södra Tyskland på grund av komplicerade tillståndsprocesser. Då tog man i stället till sig nya tekniska landvinningar, skriver artikelförfattarna.
För bara några år sedan ansågs det omöjligt att bygga bort överföringsbegränsningen mellan norra och södra Tyskland på grund av komplicerade tillståndsprocesser. Då tog man i stället till sig nya tekniska landvinningar, skriver artikelförfattarna. Foto: Jonas Forsberg/N/TT

DN DEBATT 11/9.

Fyra elkraftsexperter: Lägg en sjökabel mellan Sundsvall och Forsmark så kan flaskhalsen byggas bort på bara sex år.

En stor nackdel med det svenska elnätet är den flaskhals som i praktiken delar upp nätet i en nordlig och en sydlig del med stora prisskillnader som följd. Svenska kraftnät hävdar att det skulle ta orimliga 20 år att bygga bort den.

Svenska kraftnät hävdar att det kommer att ta 20 år att bygga bort överföringsbegränsningarna mellan nord och syd i Sverige. Överföringsbegränsningen innebär att den svenska elmarknaden under lång tid kommer att vara uppdelad i en nordlig och en sydlig del med stora priskillnader.

Att det kommer att ta så lång tid framkom under ett seminarium i Svenskt näringslivs projekt ”Kraftsamling elförsörjning” som ägde rum i slutet av augusti. Svenska kraftnät hänvisade där till sin ”Systemutvecklingsplan 2020–2029”.

Hur kan detta vara möjligt? Ett bra och säkert stamnät utan långsiktigt bestående överföringsbegränsningar har varit en förutsättning för det moderna Sveriges utveckling, för näringslivet men givetvis också för samhället i sin helhet.

Det är viktigt att Svenska Kraftnät ser till att så mycket som möjligt av överföringsbegränsningar byggs bort så snart som möjligt. Det är orimligt att det ska ta 20 år. Om inte detta sker kommer den massiva utbyggnaden av stora vindkraftparker i norr som planeras att få stora ekonomiska problem.

Svenska kraftnät borde ta lärdom av sina tyska kollegor. För bara några år sedan ansågs det omöjligt att bygga bort överföringsbegränsningen mellan norra och södra Tyskland på grund av komplicerade tillståndsprocesser. Det gick helt enkelt inte att få tillstånd till flera luftledningar. Då tog man i stället till sig nya tekniska landvinningar i form av markkablar med högspänd likström, HVDC.

Vad är det då som har möjliggjort detta?

Jo, främst har spänningsnivån på moderna högspänningskablar med VSC-teknik (voltage source converters) ökat från 320 kV till 525 kV. Detta i sin tur har lett till att överföringsförmågan i en kabel ökat från 1.300 MW till 2.000 MW.

”The German corridor” består av tre markkabelprojekt på sammanlagt 6.000 MW. När projekten är klara om fem år kommer överföringsbegränsningen att vara borta och elpriserna i norra och södra Tyskland kommer att utjämnas, till stor nytta för tyskt näringslivs konkurrenskraft och för konsumenter i södra Tyskland. Utbyggnaden är också viktig för en väl fungerande nordeuropeisk elmarknad.

Om inte Svenska kraftnät agerar kommer den svenska elmarknaden under orimligt lång tid att vara uppdelad i en nordlig och en sydlig del. Överföringsbegränsningen strax söder om Sundsvall kommer att leda till att priserna i norr blir betydligt lägre än priserna i söder.

Låga elpriser kan låta bra, men konstlat låga priser ställer också till problem. Dels vad gäller investeringar i produktionsanläggningar i norr, både nya investeringar i främst vindkraft och underhållsinvesteringar i befintliga vattenkraftanläggningar, dels att instängd kraft i norr inte når konsumenter i söder.

En stabil och tillförlitlig elförsörjning i norr är också viktig för de stora elintensiva projekt, exempelvis det av SSAB och LKAB planerade Hybrit­projektet för att framställa fossilfritt stål. Inga aktörer vare sig producenter eller användare är betjänta av konstlat låga elpriser.

Det finns all anledning för Svenska kraftnät att tänka om. Att planera för 20 år av osäkerhet är inte rimligt. Med den nya moderna tekniken borde Svenska kraftnät snarast lägga ut en undervattenskabel från Sundsvall till Forsmark, cirka 25 mil. Med tanke på inmatning i Forsmark torde en kabel på 1.300 MW vara lämplig. Detta innebär att överföringsbegränsningen från norr till söder avsevärt skulle minska, speciellt med tanke på andra investeringar som Svenska kraftnät planerar i sitt Nordsyd-projekt.

Kostnaden för en sådan kabel kan uppskattas till mindre än 10 miljarder kronor. De totala förlusterna kan uppskattas till 3 procent. Det går då att överföra närmare 11 TWh förbi snitt 2, vilket motsvarar cirka 8 procent av Sveriges nuvarande elanvändning.

Ett sjökabelprojekt i Östersjön som är välkänt vatten bjuder inte på några speciella utmaningar beträffande installation. Det kan därför genomföras på relativt kort tid. Det torde inte ta mer än 6 år att få en sådan sjökabel på plats inklusive alla tillstånd. Detta förslag till sträckning är bara skissat. Svenska kraftnät kan säkert hitta mer optimala landningspunkter. En kombination av landkabel och sjökabel kan också vara aktuellt.

En väl fungerande elmarknad kräver ett minimum av överföringsbegränsningar, vilket i dag inte är fallet varken i Sverige eller i Tyskland, till stor nackdel för näringsliv och konsumenter.

Den nya VSC-tekniken erbjuder de största systemmässiga egenskaperna och tekniken har nu skalats upp rejält. I dag byggs kommersiellt med 525 kV, 2 000 MW per kabelpar, exempelvis Viking link. Viking link är en sjökabel mellan Jylland och England som byggs av Energinet och National grid. Den är baserad på den nya 525 kV-tekniken och 765 km lång!

I dag finns dessutom utrustning för 640 kV att tillgå. Ett sådant kabelpar kan överföra 3.000 MW. Vill man sedan vara i framkant kan nästa steg vara en utbyggnad till multiterminalteknik, som nyligen introducerats i ett kommersiellt projekt i Europa. Med den tekniken skulle sjökabeln Sundsvall-Forsmark även kunna länkas mot Finland.

Sammanfattningsvis är det hög tid att Svenska kraftnät tänker nytt och tar sig an den senaste utvecklingen inom HVDC-tekniken. Det är viktigt att Svenska kraftnät ser till att så mycket som möjligt av överföringsbegränsningar byggs bort så snart som möjligt. Det är orimligt att det ska ta 20 år. Om inte detta sker kommer den massiva utbyggnaden av stora vindkraftparker i norr som planeras att få stora ekonomiska problem. Detta borde rimligen leda till eftertanke hos investerarna.

En väl fungerande elmarknad kräver ett minimum av överföringsbegränsningar, vilket i dag inte är fallet varken i Sverige eller i Tyskland, till stor nackdel för näringsliv och konsumenter. I Tyskland kommer den begränsningen att till stor del vara bortbyggd 2025. Med en sjökabel mellan Sundsvall och Forsmark kommer det att gå lika fort i Sverige.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt