Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-kan-forvirringen-kring-utbytta-mediciner-minskas/

DN Debatt

DN Debatt. ”Så kan förvirringen kring utbytta mediciner minskas”

Så här skulle en etikett enligt förslaget kunna se ut. Substansnamnet är här tydligt utskrivet och inramat på den etikett som apoteket klistrat på asken. Denna månad säljs just atorvastatin under 11 skilda namn (bl a Atorbir, Atorstad, Atorvastatin Teva, Lipistad, Lipitor) i förpackningar som ser olika ut.
Så här skulle en etikett enligt förslaget kunna se ut. Substansnamnet är här tydligt utskrivet och inramat på den etikett som apoteket klistrat på asken. Denna månad säljs just atorvastatin under 11 skilda namn (bl a Atorbir, Atorstad, Atorvastatin Teva, Lipistad, Lipitor) i förpackningar som ser olika ut. Foto: Mikael Hoffmann

DN DEBATT 27/12. Utbyte på apotek till billigare läkemedel sparar pengar, men har också skapat problem. Riskerna ökar när det är svårt för patienter att förstå vilket läkemedel som är vilket. Ett sätt att lösa detta vore att i receptet använda ett eget namn för varje grupp av läkemedel som får bytas ut mot varandra, skriver sju företrädare för olika professioner inom vården.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in