Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 17:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-kan-krisen-i-sveriges-lararutbildning-losas/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Så kan krisen i Sveriges lärarutbildning lösas”

Lärarutbildningens brist på attraktivitet är ”elefanten i rummet” som ingen talar om. Det kan passa att tala om ”elefant” därför att det finns lärarutbildning vid 28 lärosäten, och varje år antas runt 14 000 lärarstuderande, skriver professor Inger Enkvist.
Lärarutbildningens brist på attraktivitet är ”elefanten i rummet” som ingen talar om. Det kan passa att tala om ”elefant” därför att det finns lärarutbildning vid 28 lärosäten, och varje år antas runt 14 000 lärarstuderande, skriver professor Inger Enkvist. Foto: Gorm Kallestad/TT

DN DEBATT 22/6.

Inger Enkvist: Låt lärare först studera ämnen de vill undervisa i och därefter gå en ettårig avlönad och skolförlagd lärarutbildning.

Regeringens har hittills ökat antalet platser på lärarutbildningen för att komma till rätta med lärarbristen. Det är en tveksam metod då utbildningen är så oattraktiv i dag. I stället bör lärarutbildningen reformeras.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in