Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-kan-svensk-datalagring-anpassas-till-eu-rattens-krav/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Så kan svensk datalagring anpassas till EU-rättens krav”

Sverige har en folkrättslig skyldighet att ha effektiva metoder för brottsbekämpning. Datalagring är en mycket effektivt sådan metod, skriver artikelförfattarna.
Sverige har en folkrättslig skyldighet att ha effektiva metoder för brottsbekämpning. Datalagring är en mycket effektivt sådan metod, skriver artikelförfattarna. Foto: Bertil Ericson/TT

EU-domstolen har slagit fast att den svenska lagringen av information om samtal, meddelanden och internetåtkomst är ett alltför stort ingrepp i människors privatliv. Men ­datalagring behövs för en effektiv brottsbekämpning. Vi föreslår därför en mer begränsad ­modell för datalagring än dagens, skriver tre utredare i ett förslag till regeringen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.