Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Så kan Sverige ta tillbaka sitt högteknologiska försprång”

Införande av världens högsta marginalskatt på arbete, förslaget om vinstförbud i välfärdssektorn och utvisningar av kompetensinvandrare är exempel på hur den rödgröna regeringen försvagar vår konkurrenskraft. Så kan vi inte i fortsätta, skriver Jan Björklund och Mats Persson.
Införande av världens högsta marginalskatt på arbete, förslaget om vinstförbud i välfärdssektorn och utvisningar av kompetensinvandrare är exempel på hur den rödgröna regeringen försvagar vår konkurrenskraft. Så kan vi inte i fortsätta, skriver Jan Björklund och Mats Persson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

DN DEBATT 23/8. I början av 2000-talet var Sverige ett föregångsland när det gäller produktivitet samt forskning och utveckling. Men nu tappar Sverige sin tätposition. Vi föreslår i dag ett reformpaket för att fler högteknologiska företag ska flytta till och växa i Sverige, skriver Jan Björklund (L) och Mats Persson (L).

Sverige tappar konkurrenskraft mot omvärlden. Mitt i högkonjunkturen ser vi hur Sverige långsamt försvagas som kunskapsnation. Det duger inte. Liberalerna presenterar därför i dag ett reformpaket, ”Kunskapsnationen Sverige, 2.0”. Förslagen om lägre bolagsskatt, sänkta marginalskatter på arbete och etablerandet av filial för ett globalt toppuniversitet är prioriteringar för Liberalerna i en kommande alliansregering.

I början av 2000-talet var Sverige ett föregångsland när det gäller produktivitet och högteknologiska företags aktivitet. Men nu tappar Sverige sin tätposition. Det visar en rapport från Liberalerna baserad på analyser från Riksdagens Utredningstjänst. Bilden som framkommer är lika nedslående som tydlig:

• Produktivitetstillväxten minskar trendmässigt mer i Sverige än i konkurrentländerna.

Företagens FOU-investeringarna i Sverige har fallit med över 20 procent mellan 2003 och 2014 – motsvarande i dag över 20 saknade miljarder i uteblivna investeringar i Sverige.

Minskningen i antalet nya patent är större i Sverige än i konkurrentländer. Det försprång Sverige hade i mitten av 2000-talet är nu borta.

Liberalerna föreslår i dag därför ett reformpaket: ”Kunskapsnationen Sverige, 2.0” för att fler högteknologiska företag ska flytta till och växa i Sverige. Vi föreslår:

1

Sänk bolagsskatten. Bolagsskatten påverkar större företags vilja att investera eller att stanna kvar i Sverige och har därmed stor betydelse för jobben. Medan vi i mitten och slutet av 1990-talet hade en bolagsskattesats som var tydligt lägre än medelnivån i EU och OECD, är skattesatsen nu lika hög som snittet i vår omvärld. Regeringens förslag till ny bolagsskatt är otillräckligt. Dels riskerar den påstådda skatteväxlingen att innebära överbeskattning och dels kommer nivån att behöva sänkas. Inom ramen för skattereform behöver bolagsskatten sänkas fram till 2025.

2

Sänk marginalskatten på arbete – utbildning ska löna sig. Sverige har världens högsta marginalskatt på arbete och högre marginalskatter på medelinkomster än nästan alla konkurrentländer. Det försvagar Sverige genom att det hämmar utbildning, entreprenörskap och talanginvandring.

Många av de globala kunskapsföretagen rekryterar kompetens från hela världen. Då blir de höga marginalskatterna en konkurrensnackdel för svenska företag. Det är viktigt att leva upp till principen om ”hälften kvar”. Det har funnits en påtaglig rädsla hos borgerligheten att stå upp för att det är rättvist att utbildning lönar sig – det tänkandet måste nästa alliansregering bryta med.

Liberalerna föreslår att det inrättas en bosättningsbonus – utländska studenter som tar examen och väljer att arbeta i Sverige får tillbaka en del av avgiften. Liberalerna föreslår också att utländska studenter får automatisk rätt att stanna i Sverige och söka jobb i tolv månader efter examen.
3

Höj FoU-avdraget genom slopat tak. För att Sverige ska vara attraktivt som lokaliseringsland för Forsknings- och utbildningsinvesteringar är det även nödvändigt att vi har ledande kompetensförsörjning och forskning inom strategiska områden för näringslivet. Dagens FoU-avdrag, där delar av lönekostnaden för anställda som ägnar sig åt forskning eller utveckling kan dras av, har ett tak som gör att större företag inte kan använda det.

Det är ett problem med tanke på att det är de större, multinationella företagen som dominerar FoU-investeringarna. FoU-avdraget bör därför omfatta även större företag.

4

Låt ett globalt toppuniversitet etablera en filial i Sverige. Svensk högre utbildning måste konkurrera på den internationella utbildningsmarknaden och kännetecknas av hög internationalisering. En del i att säkra detta även fortsatt är att utländska topp­universitet ska uppmuntras att etablera filialer i Sverige. Medan svenska universitet finns etablerade utomlands – Handelshögskolan i Stockholm driver exempelvis handelshögskolor i Riga och St. Petersburg – ser vi inte exempel på motsatsen. Sverige bör sätta som mål att ett utländskt toppuniversitet ska ha etablerat filial i Sverige före 2025.

5

Locka de bästa utländska studenterna till Sverige. På den globala utbildningsmarknaden konkurrerar svenska universitet med Oxford och Harvard om de bästa studenterna. Därför måste mer göras för att locka de bästa studenterna till Sverige. Liberalerna föreslår att det inrättas en bosättningsbonus – utländska studenter som tar examen och väljer att arbeta i Sverige får tillbaka en del av avgiften. I dag lämnar tre av fyra som investerar i en utbildning i Sverige vårt land efter att studierna avslutats. Liberalerna föreslår också att utländska studenter får automatisk rätt att stanna i Sverige och söka jobb i tolv månader efter examen.

Den globala konkurrensen om var produktion hamnar är stenhård. Står vi still, springer andra förbi. Vår utgångspunkt är att Sverige, som en liten exportberoende ekonomi i Europas utkanter, måste ha bättre villkor än våra konkurrentländer.

Men samtidigt som länder som Tyskland och Nederländerna stimulerar näringslivet har Sverige gått åt motsatt håll. Införande av världens högsta marginalskatt på arbete, förslaget om vinstförbud i välfärdssektorn och utvisningar av kompetensinvandrare är exempel på hur den rödgröna regeringen försvagar vår konkurrenskraft. Så kan vi inte i fortsätta.

Vår vision är att Sverige 2025 ska ha de bästa ekonomiska villkoren i världen. Vi ska vara ett land som skapar nya företag och dit de mest framgångsrika företagen flyttar sin verksamhet. Därför behöver Sverige en ny regering.

DN Debatt.23 augusti 2018

Debattartikel

Jan Björklund, partiledare (L) och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L):
”Så kan Sverige ta tillbaka sitt högteknologiska försprång”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.