Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-kan-valhemligheten-sakras-i-de-svenska-valen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Så kan valhemligheten säkras i de svenska valen”

Den som vill hålla sitt val hemligt förväntas ta valsedlar från flera partier, men det borde inte krävas en aktiv handling från väljarens sida för att bevara valhemligheten, skriver debattörerna.
Foto: Pontus Lundahl/ TT

Centralt för demokratin. Det faktum att väljarna ska plocka sina valsedlar inför öppen ridå gör att det svenska valsystemet inte lever upp till kraven om valhemlighet. En lösning vore att ha valsedlarna dolda bakom valbåsen, en annan att man installerar skrivare i vallokalerna, skriver tre statsvetare.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.