Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-ska-kollektivtrafiken-klara-malen-om-okat-resande/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Så ska kollektivtrafiken klara målen om ökat resande”

Professor i transportekonomi i ny ESO-rapport: För att få bättre kollektivtrafik måste man utnyttja kunskaperna hos de företag som kör tågen och bussarna. Bristen på information om kontrakten mellan ansvariga trafikhuvudmän och kommersiella trafikföretag gör det svårt att utkräva ett demokratiskt ansvar för hur kollektivtrafiken ska hanteras. Likaså saknas konkreta förslag om hur de högt ställda målen om ett ökat resande ska genomföras. Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att marknaden 2012 öppnas för kommersiell trafik. Upphandlingar måste göras smartare, av en professionell beställar­organisation. En ny politikerroll krävs. Politikerna ska formulera mål och inriktning men lära sig att delegera beslut om priser och utbud till utförarna, skriver Jan-Eric Nilsson.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.