Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sa-vill-vi-modernisera-sveriges-arbetsmarknad/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Så vill vi modernisera Sveriges arbetsmarknad”

Centerpartiet i Almedalen i dag: Arbetslösa bör få en ”jobbpeng” för att själva bestämma vilket stöd som passar bäst. Dessutom bör Arbetsförmedlingens monopol avskaffas. Den svenska arbetsmarknadsmodellen måste moderniseras. Kärnan ska vara jobbtrygghet, som främst ligger i den enskildas kompetens och möjlighet till omställning. I detta ingår en flexibel arbetsrätt med undantag från turordningsreglerna i LAS för mindre företag. Men även stödet till de arbetslösa bör reformeras. Vi föreslår en jobbpeng som följer den arbetslösa och som går till dem som ger det stöd som efterfrågas. Den arbetsförmedlande verksamheten bör privatiseras fullt ut och tas över av till exempel fackförbund, ideella organisationer och privata företag. En särskild ”bonus” bör övervägas för framgångsrik jobbmatchning, skriver Maud Olofsson och Annie Johansson.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.