Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 19:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sag-nej-till-vardegrund-som-villkor-for-fri-forskning/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Säg nej till värdegrund som villkor för fri forskning”

”Akademisk frihet ska värnas och främjas”, anför regeringen och föreslår att detta skrivs in som allmän princip i högskolelagen, som ett ansvar för lärosätet. Visst är frihet det bästa ting som sökas kan, men individens frihet att forska garanteras faktiskt redan, skriver artikelförfattarna.
Foto: Fredrik Persson-Lahusen/TT

DN DEBATT 3/3.

Lars Hultman och Christina Moberg: Regeringen vill i forskningspropositionen villkora det fria kunskapssökandet med ”värdegrund”.

En sådan lagändring öppnar för framtida regimers påtryckning på enskilda forskare och hela lärosäten. Vår uppmaning till Sveriges riksdag är därför: Rösta nej till lagförslaget! Stryk värdegrundsreferensen!

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.