Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-27 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/samarbete-over-blockgransen-behovs-for-att-stoppa-gangkriminaliteten/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Samarbete över blockgränsen behövs för att stoppa gängkriminaliteten”

SLUTREPLIK DN DEBATT 4/9.

Fyra oppositionsborgarråd (S) i Stockholm: Låt oss seriöst diskutera och samlas över blockgränsen i ett förstärkt motstånd mot gängkriminaliteten.

I vårt debattinlägg föreslår vi flera insatser för att möta den tilltagande gängbrottsligheten. Svaret vi får från finansborgarrådet och trygghetsborgarrådet utgår från att det som behövs göras i staden redan sker och att de enda som kan göra något mer är regeringen. I ett läge där den organiserade brottsligheten hotar säkerheten i vår stad borde inte stadens ledande politiker vara så liknöjda.

När företrädare från polisen entydigt efterlyser mer insatser från kommunerna för att förhindra rekryteringen till gängen ägnar sig Anna König Jerlmyr (M) och Erik Slottner (KD) åt att verka indignerade över vad de påstår är sakfel. De undviker samtidigt att kommentera de historiska neddragningarna av socialtjänsten som skedde år 2012 och motsvarande neddragningar på skolan som sker med årets budget.

Vi väljer att lyssna på polisen. Vi är övertygade om att det behövs fler insatser för att bekämpa rekryteringen till brottsligheten och vi hade önskat att stadens högsta politiker, i stället för att falla till invektiv, i sak hade kommenterat våra förslag om mer resurser till skola, socialtjänst, drogbekämpning och en rad andra konkreta insatser. Nu är inte rätt tillfälle att blunda för de negativa effekter segregation och sociala skillnader har på trygghet och säkerhet.

År 2017 skrev dåvarande oppositionsrådet Anna König Jerlmyr på Facebook att om hon hade varit Finansborgarråd hade initiativ tagits till en samling över blockgränserna för att tillsammans med polis, socialtjänst och andra aktörer samlas kring en handlingsplan mot kriminella grupperingar.

År 2017 skrev dåvarande oppositionsrådet Anna König Jerlmyr på Facebook att om hon hade varit Finansborgarråd hade initiativ tagits till en samling över blockgränserna för att tillsammans med polis, socialtjänst och andra aktörer samlas kring en handlingsplan mot kriminella grupperingar. Låt oss konstatera att halva mandatperioden nu gått utan att hon tagit något sådant initiativ till blocköverskridande samarbete.

Vi vet att det inom den nuvarande majoriteten i Stockholms stad finns högre ambitioner för det förebyggande arbetet än vad som Moderaterna och Kristdemokraterna ger uttryck för i sin replik. Vi är glada för att de inte skriver under på Moderaternas och Kristdemokraternas försök att stänga dörren för sådana breda överenskommelser över blockgränsen. Lärdomar från framgångsrikt brottsförebyggande arbete handlar just om behovet av enighet och samverkan mellan olika aktörer. Låt oss enas om vi ska dra vårt strå till stacken för att exempelvis stävja fusk med bidrag, minska förekomsten av svarta hyreskontrakt och öka stödet till civilsamhället som positiv motkraft.

Med detta sagt kan vi konstatera att det är ett klassiskt sätt att försöka möta sakligt grundad kritik genom att hävda att den man debatterar mot ljuger. Det tar tid och fokus från sakfrågan – att staden inte klarar av att bryta gängrekryteringen – vilket man får förmoda är själva syftet. Oviljan att diskutera i sak verkar bli större ju sämre utvecklingen blir. För protokollet: Att antalet poliser nu ökar – och kommer fortsätta öka – är väl dokumenterat. Det är en välkommen förändring jämfört med den tid då regeringen Reinfeldt drastiskt minskade polisutbildningen och vi fick se vår polisstation i Rinkeby läggas ned. Att upplevd trygghet inte kommer rapporteras i år för att stadsdelsnämndernas medborgarundersökning har ställts in framgår av tertialrapporterna. Det står fritt för alla att kontrollera.

Stockholm kan bättre än så här. Låt oss seriöst diskutera och samlas över blockgränsen i ett förstärkt motstånd mot gängkriminaliteten. Tillsammans blir vår stad starkare. Låt oss bevisa det.

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt