Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-21 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/samma-brott-ger-hardare-straff-for-invandrare/

DN DEBATT

DN Debatt. "Samma brott ger hårdare straff för invandrare"

Ny regeringsrapport om diskriminering: Domstolarna har mindre förståelse för minoriteter än infödda svenskar. Människor som är födda utomlands döms hårdare än infödda svenskar för likartade brott. Skillnaden i straff är störst när det gäller utomeuropeiska invandrare. Domstolarna tycks hysa mindre förståelse för åtalade som tillhör vissa minoriteter. Det visar den nya rapporten "Är rättvisan rättvis" som presenteras i dag. Rapporten är en del i regeringens stora integrationsutredning. Bland dem som misstänks för olika brott är invandrare och deras barn över- representerade. Att det är så kan delvis förklaras med diskriminering från rättsväsendets sida, men det förklarar inte allt. Diskrimineringen av olika grupper är i sig direkt brottsalstrande, skriver rapportens redaktör, professor Jerzy Sarnecki.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.