Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sank-rostrattsaldern-till-16-for-att-engagera-de-unga/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Sänk rösträttsåldern till 16 för att engagera de unga”

En norsk undersökning visar att i de kommuner där 16-åringar får rösta är 16-åringar långt mer kunniga om lokal politik än 18-åringar i andra kommuner, skriver Olle Wästberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

DN DEBATT 19/9.

Demokratiutredaren Olle Wästberg: Eftersom ungas ­demokratiska inflytande är så lågt är frågan om rösträttsålder central.

16 år är internationellt sett ingen ovanlig rösträttsålder. Rimligen ­borde det inte vara kontroversiellt att låta de kommuner som vill sänka ­rösträttsåldern till 16 år i de lokala valen få göra det.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.