Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Säpo missar en chans att rädda unga som vill kriga”

Fel fokus. Säpo har inte analyserat varför allt fler unga svenskar väljer att delta i kriget i Syrien utan understryker att de är en säkerhetsrisk när de återvänder. Om dessa frustrerade ungdomar i stället uppmuntras att engagera sig på svensk mark byggs nya broar och antalet krigsrekryter minskar, skriver Yasir Al-Sayed Issa.

Tidigare i december presenterade regeringens särskilda utredare Eskil Franck resultatet av utredningen om ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism. Rapporten som beställdes av demokratiministern Birgitta Ohlsson fick namnet ”När vi bryr oss” och fokuserar särskilt på svenska unga muslimer som rest till Syrien för att ansluta sig i kampen mot Assadregimen.

Utredningen pekade på en ökning av antalet svenskar som ansluter sig till kriget i Syrien och som enligt rapporten strider med al-Qaida-inspirerade grupperingar. Säkerhetspolisen talar om att det rör sig om cirka 75 personer som har deltagit i strid i Syrien – lite mer än en fördubbling mot vad man uppgav förra året om svenskar som hade anslutits till striderna i Syrien.

Det som får mig reagera är att rapporten inte nämner hur det kommer sig att engagemanget hos unga svenskar att delta mot regimens vedervärdiga krigföring har ökat på så kort tid. Det finns inte heller en analys av varför svenskarna väljer att ansluta sig till de olika oppositionella grupperingarna i Syrien. Med tanke på att rapporten i huvudsak har som mål att förebygga våldsbejakande extremism kan det tyckas vara på sin plats att förstå bakomliggande orsaker till ökningen. Inte heller erbjuder Säpo en djupare analys av varför unga människor väljer att ansluta sig till den beväpnade oppositionen i Syrien. I stället väljer Säpo att understryka att dessa unga män som reser till Syrien utgör en säkerhetsrisk när de återvänder hem till Sverige.

Detta leder tyvärr till att man från säkerhetspolisens sida ger en väldigt onyanserad bild av situationen och dessutom demoniserar de unga människor som väljer att ansluta sig till den legitima kampen mot Assads förtryckande regim. Särskilt kan detta vara problematiskt då man stänger dörren för dialog och sådana förebyggande åtgärder som man vill uppnå, detta genom att mer eller mindre stämpla dessa unga män som potentiella terrorister när de återvänder hem. Risken är att budskapet från Säpos sida leder till att man avstår från att ta dialogen med Säpo eller andra berörda myndigheter när man planerar att åka till Syrien.

För att förstå den komplexa situationen med unga män som åker till Syrien för att delta i kampen mot Assadregimen måste man fördjupa sig i vilka som reser och varför. Av de som åkt från Sverige har en del redan återvänt hem, en del är kvar i landet och så finns det också de som stupat och begravts i Syrien. Många av dessa kan beskrivas som helt vanliga unga människor, där några hade akademisk utbildning och några arbetade eller drev egna företag.

Vidare finns det de som är gifta och har barn och de som bor kvar hemma med sina familjer. Det som egentligen i huvudsak binder dem samman oavsett bakgrund är att de vill hjälpa det utsatta folket i Syrien.

Vidare måste man förstå att beslutet att resa till krigets Syrien inte är enkelt att ta. Jag vet hur det känns och vilka tankar som cirkulerade i mitt huvud i samband med min första biståndsresa till Syrien i mitten på 2012. Men trots tveksamheten förstod jag att jag vill och kan bidra med någon form av hjälpinsats även om jag riskerar mitt eget liv. Jag tror att det är liknande tankar som slår de ungdomar som har rest eller planerar att resa till Syrien. Bilderna på civila dödsoffer, bostadsområden som är söndersprängda och omvärldens passivitet blir tillsammans ett tillräckligt motiv för vissa att åka till Syrien. Vad man sedan gör i Syrien varierar. Det finns de som har arbetat som volontärer med biståndsarbete, de som har valt att sprida nyheter från det instängda landet för att världen att ska få se och slutligen de som valt att ta till vapen för att skydda civila. Oavsett vad man haft för mål med verksamheten i Syrien vill nog alla dessa ungdomar på något sätt bidra med något för att hjälpa och underlätta situationen för de drabbade människorna i Syrien, och man bör förstå att det är en central del i dessa ungas liv.

Jag har vid mina samtal med ungdomar vid seminarier och andra tillfällen varit tydlig med hur man kan bidra, men att ignorera ilskan och hjälplösheten som många känner inför det som sker i Syrien är inte lösningen på problemet. Min rekommendation har alltid varit att man inte behövs nere i Syrien, särskilt inte om man funderar på att ansluta sig till den beväpnade kampen. Det finns redan en tränad beväpnad opposition, och dessutom blir många en börda eller en fara i Syrien då de varken behärskar språk, kultur eller området. Jag brukar uppmuntra unga människor som känner en stor hjälplöshet att starta insamlingar eller att på olika sätt sprida information om vad som pågår i Syrien. Min rekommendation har konsekvent varit att det finns mycket man kan göra från Sverige. Ingen av dessa ungdomar som jag varit i kontakt med har rest till Syrien. I stället har många av dem fått en klarare bild av läget och bestämt sig att göra skillnad härifrån Sverige.

Det är just denna pusselbit som Säpo tillsammans med de berörda myndigheterna och demokratiministern Birgitta Ohlsson bör lägga mer fokus på. Att stämpla dessa ungdomar som potentiella terrorister och enbart avråda dem att inte åka till Syrien är inte ensamt lösningen på problemet. I stället bör man se drivkraften och önskan hos dessa unga människor att vilja bidra och hjälpa till samt vägleda i riktning mot hjälpinsatser i Syrien.

Man ska försöka fylla upp det tomrum som uppstår i och med att unga människor känner sig handlingsförlamade inför den brutala och förskräckliga utvecklingen i krigets Syrien. Just då kommer man, enligt mig, att se en minskning av antalet ungdomar som reser till Syrien för att ansluta sig till den beväpnade kampen, samtidigt som man bygger upp nya broar för demokratin både i Syrien och här i Sverige.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.