Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/satsningen-pa-biodrivmedel-okar-koldioxidutslappen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Satsningen på biodrivmedel ökar koldioxidutsläppen”

Alla biodrivmedel tillverkade av grödor – såväl biodiesel från palmolja som bio­diesel gjord av raps, eller etanol av vete – medför så stor klimatpåverkan att inte något av dem kan kallas klimatsmart, skriver artikelförfattarna.
Foto: TT

DN DEBATT 13/12. Det lagkrav på inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel som infördes den 1 juli i år kommer tvärtemot dess avsikt att öka utsläppen av koldioxid, visar ny forskning. Sveriges storsatsning på biodrivmedel är inte bara till skada för klimatet, den är också onödig då det finns bättre alternativ med lägre utsläpp, skriver forskarna Stefan Wirsenius och Timothy D Searchinger.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.