Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-28 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/satsningen-pa-nyforetagande-skadlig-for-svensk-ekonomi/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Satsningen på nyföretagande skadlig för svensk ekonomi”

Ny forskningsrapport som läggs fram i dag: Summan av nystartade och nedlagda företag är negativ för tillväxten. Regeringen och den socialdemokratiska oppositionen är rörande överens om behovet av en ökad nyföretagsamhet. De har fel. En ny studie från det statliga institutet för tillväxtpolitiska studier visar att denna fokusering på antalet nya företag är skadlig för ekonomin då den riskerar att dra ned tillväxten. Utmärkande för de delar av ekonomin där nyetableringarna är flest är att de företag som läggs ned är mer produktiva än de som startas. Om politikerna slutade bekymra sig om att skapa förutsättningar för ett ökat nyföretagande och i stället började fundera över kvaliteten på de företag som redan finns, vore därför mycket vunnet, skriver institutets chefekonom Sandro Scocco tillsammans med forskaren Lars Fredrik Andersson.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.