Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/satt-press-pa-vinlobbyn-vi-maste-fa-veta-vinets-innehall/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Sätt press på vinlobbyn – vi måste få veta vinets innehåll”

Huvudargumentet från vinbranschen är att en varudeklaration skulle bli alltför krånglig och dyr eftersom man skulle tvingas göra om etiketten så snart en tillsats tas bort eller läggs till. Men detta har ju livsmedelstillverkarna för länge sedan lyckats anpassa sig till, skriver Mats-Eric Nilsson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN DEBATT 8/12. Vinbranschens undantag från kravet på att lista innehållet måste bort. I dag har tillverkarna rätt att använda sig av 63 tillsatser och hjälpmedel, av dem är det bara tre som måste sättas ut. Faktum är att det är förbjudet att ha en vanlig innehållsförteckning på flaskan. Svenska politiker måste göra motstånd mot vinlobbyn, skriver Mats-Eric Nilsson, matjournalist.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.