Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”SD använder vårdpolitik för att minska invandringen”

Jimmie Åkessons SD är ett parti som kan förväntas byta fot i de flesta sakfrågorna. Sverigedemokraterna är inkonsekventa i allt utom den egna kärnfrågan – invandringsmotståndet, skriver Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé.
Jimmie Åkessons SD är ett parti som kan förväntas byta fot i de flesta sakfrågorna. Sverigedemokraterna är inkonsekventa i allt utom den egna kärnfrågan – invandringsmotståndet, skriver Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

DN DEBATT 7/7. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har deklarerat att SD ska ”bli vårdpartiet i Sverige”. Tankesmedjan Arena Idés granskning av partiets sjukvårdspolitik visar att SD står tydligt till höger i vårdfrågorna. Vårdpolitiken används som ett medel för att minska invandring och försvåra för människor med utländsk bakgrund, skriver utredningschef Lisa Pelling.

Sverigedemokraterna använder vårdpolitiken som ett medel för att nå sitt överordnade politiska mål: att minska invandringen och göra livet svårare för människor med utländsk bakgrund. Det bör hugade borgerliga samarbetspartier vara medvetna om.

På lördag står Jimmie Åkesson på Almedalens stora scen. Tidpunkten kunde inte vara bättre – Sverigedemokraterna befinner sig i sitt kanske starkaste opinionsläge någonsin. En av de frågor som Åkesson kommer att fokusera mest på är vården, väljarnas viktigaste fråga inför valet i höst. Enligt DN/Ipsos rankar 44 procent vården som den viktigaste valfrågan och för ett år sedan deklarerade Jimmie Åkesson att SD ska ”bli vårdpartiet i Sverige”.

Det är därför hög tid att granska Sverigedemokraternas vårdpolitik. Den här viktiga sakfrågan får inte komma i skuggan av det politiska spelet kring regeringsfrågan. Väljarna har rätt att få veta vad Sverigedemokraternas sjukvårdspolitik innebär för människor som har behov av vård och för dem som arbetar inom vården. Därför publicerar tankesmedjan Arena Idé i dag en omfattande analys av Sverigedemokraternas sjukvårdspolitik

Allianspartierna och de borgerliga väljarna bör inte låta sig luras: de kommer att kunna få stöd för en borgerlig vårdpolitik av Sverigedemokraterna, åtminstone på kort sikt. Men det kommer att ske till priset av ett mer slutet, mer främlingsfientligt Sverige.

Analysen bygger på flera av Sverigedemokraternas centrala politiska dokument: principprogrammet från 2011, det landstingspolitiska programmet från 2016, inriktningsprogrammet för sjukvårdspolitik från november 2017 och partiets valplattform inför valet 2018.

Vi har också analyserat de motioner om vårdfrågor som Sverigedemokraterna har lagt i riksdagen under de två senaste riksdagsåren (totalt 144 motioner) och samtliga 93 vårdmotioner som lagts av Sverigedemokraternas landstingspolitiker under samma period i de tio största landstingen, där det bor 7,7 miljoner människor (nästan 80 procent av Sveriges befolkning). Vi har dessutom gjort en detaljerad genomgång av de två senaste årens sverigedemokratiska budgetmotioner.

Rapporten drar två huvudsakliga slutsatser.

För det första: Sverigedemokraterna är ett parti som står tydligt till höger i vårdfrågorna. SD har till exempel valt sida när det gäller hur primärvården ska organiseras. När den rödgröna regeringen ville avskaffa kravet på vårdvalssystem (tvångs-LOV) i primärvården, som orsakat stora kostnader och ökad ojämlikhet inom vården, röstade SD med Alliansen. SD fällde också tillsammans med Alliansen regeringens förslag om att skydda universitetssjukhus från privatiseringar. Trots att en stor majoritet av SD:s egna väljare vill begränsa vinsterna i välfärden har SD konsekvent röstat med Alliansen för att tillåta obegränsat vinstuttag. SD:s agerande innebär att välfärden fortsätter att dräneras på resurser. Enligt Välfärdsutredningens beräkningar uppgick övervinsterna år 2015 till mellan 4 och 5 miljarder kronor. Det motsvarar kostnaden för att anställa upp till 7.500 undersköterskor.

I vissa arbetsmarknadsfrågor står SD rent av till höger om Alliansen. SD var till exempel det enda partiet som röstade mot regeringens förslag om att stärka anställningsskyddet genom att förbjuda att tidsbegränsade anställningar staplas på varandra, en anställningsform som är vanlig bland undersköterskor.

Sverigedemokraterna kan alltså inte beskrivas som ett ”tredje alternativ” i svensk politik – partiets faktiska agerande placerar det till höger på den politiska skalan. 

För det andra: Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. Partiets ideologiska kärna är motståndet mot invandring, och det återspeglas även i SD:s vårdpolitik.

1

Partiets motioner om vårdfrågor i landstings- och regionsfullmäktige handlar gång på gång om frågor som rör invandring. Det handlar om motioner om slöjförbud (Sörmland, Skåne), kostnader för tolkar (Jönköping, SLL), hälsokontroller för asylsökande (Örebro, SLL) och om förbud mot omskärelse av pojkar ”utan föreliggande medicinska skäl” (SLL, Skåne) – ett förbud som skulle slå mot den muslimska och judiska befolkningen i Sverige.

2

Ökade skillnader mellan svenska medborgare och andra invånare i Sverige är ett uttalat mål med Sverigedemokraternas politik: ”bästa möjliga vård” ska enbart ges till svenska medborgare. Detta illustreras till exempel av en övertydlig tabell på sidan 35 i partiets budgetmotion, där människor delas in efter medborgarskap och uppehållstillstånd.

3

Sverigedemokraterna är besatta av ”det svenska kulturarvet”. I SD:s landstingspolitiska program uppmanas lokala partiets företrädare att prioritera ”kvalitén och tillgängligheten inom sjukvården” tillsammans med ”bevarandet av kulturarvet” framför allt annat.

4

Finansieringen av SD:s sjukvårdspolitik sker genom stora nedskärningar på kostnader för flyktingmottagande, som inte bara är orealistiska utan skulle slå hårt mot redan ansträngda kommunbudgetar. Ett exempel är att SD röstade nej till en överföring på fem miljarder i regeringens förslag till vårändringsbudget för 2018, för migrationsrelaterade kostnader som kommunerna redan haft. Totalt innebär Sverigedemokraternas budgetförslag en nedskärning på 13 miljarder i resurserna till kommuner och landsting.

5

I abortpolitiken står Sverigedemokraterna för den mest restriktiva och kvinnofientliga linjen. Partiet vill att barnmorskor ska kunna vägra att utföra aborter (”samvetsfrihet”) och riksdagsledamöterna Julia Kronlid och Paula Bieler har inte mindre än sju gånger skrivit riksdagsmotioner om ”ändrad praxis för sena aborter”, som i praktiken handlar om att begränsa kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp.

Enligt DN/Ipsos mätning tycker väljarna att de största problemen inom vården är vårdköerna, de långa väntetiderna, bristen på personal och andra resurser. Och riksdagspartierna har hörsammat väljarna. När Läkartidningen tidigare i år gjorde en enkät bland samtliga åtta riksdagspartier visade det sig att det råder stor samstämmighet mellan partierna kring vilka vårdfrågor som ska prioriteras (Läkartidningen 2/2018). Alla partier är överens om att korta vårdköerna, öka tillgängligheten och bygga ut primärvården. Det gäller även Sverigedemokraterna.

Men Sverigedemokraterna är inte ett vårdparti bland andra. Vår rapport visar att SD visserligen har flyttat sig åt höger i vårdfrågorna under de senaste åren, men samtidigt är ett parti som kan förväntas byta fot i de flesta sakfrågor. Sverigedemokraterna är inkonsekventa i allt utom den egna kärnfrågan – invandringsmotståndet.

Allianspartierna och de borgerliga väljarna bör inte låta sig luras: de kommer att kunna få stöd för en borgerlig vårdpolitik av Sverigedemokraterna, åtminstone på kort sikt. Men det kommer att ske till priset av ett mer slutet, mer främlingsfientligt Sverige.

DN Debatt.7 juli 2018

Debattartikel

 

Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé:

”SD använder vårdpolitik för att minska invandringen”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.