Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sd-leder-oppositionen-i-ett-forsok-att-radda-ringhals/

DN Debatt

DN Debatt. ”SD leder oppositionen i ett försök att rädda Ringhals”

Vi är övertygade om att kärnkraften har en central roll att spela för att tackla de klimatutmaningar som världen och Sverige står inför, skriver artikelförfattarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

DN DEBATT 14/1. Inom kort röstar riksdagen om SD:s förslag att ge statligt ägda Vattenfall i direktiv att driva Ringhals 1 och 2 vidare. Strax före jul kom beskedet från M, KD och L att de tänker rösta på vårt initiativ – den kärnkraftsvänliga oppositionen står enad. Om det räcker hela vägen i mål vet vi först efter voteringen, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD).

Blott en dag innan vi ringde in det nya decenniet påbörjades den förtida nedstängningen av Ringhals 2. Om avvecklingen av den svenska kärnkraften tillåts fortsätta kommer det att gå till historien som ett av de största politiska misstagen i modern tid. Att Stefan Löfven och socialdemokratin officiellt övergett svensk kärnkraft är ännu ett bevis på att de prioriterar en sak framför allt annat – regeringsmakten. Vi sätter Sverige först. Det är därför glädjande att fler valt att stödja vår linje om att rädda Ringhals.

För att rädda reaktorerna har Sverigedemokraterna som enda parti i riksdagen lagt förslag om att ge statligt ägda Vattenfall i direktiv att driva dem vidare, men även att bolaget inte ska åläggas några restriktioner när det gäller att planera, förbereda eller bygga ny kärnkraft. Ett förslag som riksdagen beslutar om i morgon onsdag eller nästa vecka.

Strax före jul kom beskedet från M, KD och L att de tänker rösta på vårt initiativ om att rädda Ringhals. Det är välkommet och glädjande att den kärnkraftsvänliga oppositionen står enad. Om det räcker hela vägen i mål vet vi först efter voteringen.

Sverigedemokraterna har länge drivit på för att bevara samt utveckla den svenska kärnkraften. Vilket också är anledningen till att vi från början valde att ställa oss utanför den nu upprivna energiöverenskommelsen. En överenskommelse som från början var dömd att misslyckas. Att helt stänga dörren för en stabil, leveranssäker och fossilfri elproduktion i form av kärnkraft, till förmån för väderbaserade energislag som inte kan garantera el året om, var ett vårdslöst beslut. Historien har redan gett oss rätt efter att M och KD lämnade energiöverenskommelsen i december i hopp om att bevara kärnkraften.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna är återigen Miljöpartiets marionetter när det kommer till viktiga politiska frågor. Detta trots att två av tre svenskar vill behålla kärnkraften, inklusive Socialdemokraternas egna väljare.

Tyskland, en tidigare stor kärnkraftsnation, hade samma ambition som den svenska regeringen om en snabb övergång från fossilfri kärnkraft till förnybara energislag. Utvecklingen i vårt grannland gick dock inte alls som väntat och är något som vi bör dra lärdom av. På grund av en snabb utbyggnad av vindkraft och solenergi i kombination med en i förtid avvecklad kärnkraft, tvingas nu Tyskland att producera smutsig el från både kol och gas för att kompensera för de dagar då vinden inte blåser och solen inte skiner. Resultatet? Ökade koldioxidutsläpp.

Sverige är nu inne på samma destruktiva väg. Genom att stänga Ringhals 1 och 2 innan deras livslängd löpt ut kommer vår export av ren el att minska. I stället kommer vi tvingas att importera smutsig el från våra grannländer i allt högre utsträckning. En utveckling som enligt Konjunkturinstitutet kan komma att innebära en utsläppsökning med åtta miljoner ton. Motsvarande 15 procent av de totala utsläppen 2018 för hela Sverige. 

På grund av en snabb utbyggnad av vindkraft och solenergi i kombination med en i förtid avvecklad kärnkraft, tvingas nu Tyskland att producera smutsig el från både kol och gas för att kompensera för de dagar då vinden inte blåser och solen inte skiner.

Det är uppenbart att symbolfrågan om att avveckla svensk kärnkraft är viktigare för regeringen än de faktiska effekterna av deras beslut. Stefan Löfven och Socialdemokraterna är återigen Miljöpartiets marionetter när det kommer till viktiga politiska frågor. Detta trots att två av tre svenskar vill behålla kärnkraften, inklusive Socialdemokraternas egna väljare. Sverige är mer än någonsin i behov av ett riktigt ledarskap. Ett ledarskap som inte tappat förankringen till folket.

Vi är övertygade om att kärnkraften har en central roll att spela för att tackla de klimatutmaningar som världen och Sverige står inför. Att kärnkraften är en hörnsten i arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser är något som även FN:s klimatpanel skriver under på. I ett framtida Sverige där transportsektorn är elektrifierad och utsläppen av växthusgaser minimala, behövs såväl nuvarande reaktorer som nya.

I dag står kärnkraften för nästan hälften av Sveriges elförsörjning. Trots detta har investeringarna uteblivet till förmån för subventionerade vindkraftverk och solceller. För att kunna behålla och utveckla kärnkraften behövs ett ökat stöd till kärnkraftsforskningen samt rättvisa villkor för konkurrens mellan de fossilfria kraftslagen. 

Detta skulle dessutom bana väg för möjligheten att i framtiden bygga nya, ännu modernare kärnkraftverk och forskningsinfrastruktur för fjärde generationens kärnkraft. Det är en politik som är bra för Sveriges hushåll och industri, men framför allt klimatet. Först ska vi dock rädda Ringhals från regeringen.