Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-29 13:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/segregerat-elevurval-lonsam-affarside-for-fristaende-skolor/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Segregerat elevurval lönsam affärsidé för fristående skolor”

Genom att etablera sig i storstadsområden och högskoleorter, samt välja attraktiva lägen, liksom en pedagogisk inriktning som riktar sig till medelklassföräldrar sorteras barn till föräldrar utan högre utbildning bort, skriver artikelförfattarna.
Foto: Thomas Karlsson

Vinstrik välfärd. Friskolor är kraftigt överrepresenterade bland de 100 svenska skolor med lägst lärartäthet. Men tack vare att eleverna har välutbildade föräldrar får de höga betyg. De miljoner skolorna sparar på lärarna kan gå till vinster och expansion, skriver Daniel Suhonen, Sten Svensson och Mats Wingborg på Katalys.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.