Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Siffrorna bekräftar att Sverige inte lyckas locka högutbildade”

Om Sverige hade haft samma attraktionskraft som Kanada, skulle ytterligare 53.700 personer ha sökt sig hit de senaste fem åren, skriver artikelförfattarna.
Om Sverige hade haft samma attraktionskraft som Kanada, skulle ytterligare 53.700 personer ha sökt sig hit de senaste fem åren, skriver artikelförfattarna. Other: Pontus Lundahl/TT

Behovet av högkvalificerad arbetskraft är akut och ökar. Men förhållandevis få utländska experter söker sig till Sverige. Vi måste nu satsa offensivt med lägre skatter på arbete, friare arbetsmarknad och en bättre fungerande bostadsmarknad för att lyckas bättre i den globala talangjakten, skriver företrädare för Stockholms Handelskammare.

Kompetensbrist och rekryteringssvårigheter är ett växande problem för företag. Enligt en undersökning från ManpowerGroup uppger 36 procent av arbetsgivarna i Sverige att de har svårt att rekrytera medarbetare. Statistik från Tillväxtverket visar att sju av tio företag i Sverige vill växa, men hindras av kompetensbrist.

Världsbanken konstaterar att rekryteringssvårigheter är det största problemet för svenska företag. I Stockholms län är arbetskraftsbristen extra påtaglig och har nått de högsta nivåerna på tio år. Det visar Stockholms Handelskammares senaste konjunkturbarometer, Stockholmsbarometern.

Behovet av högkvalificerad arbetskraft är akut och ingenting talar för att det kommer att minska. Enligt prognoser av Cedefop (Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning) väntas fram till 2025 antalet lågkvalificerade jobb i Sverige minska med 133.000 och medelkvalificerade med 339.000 samtidigt som antalet högkvalificerade jobb kommer att öka med 760.000.

Svenska högskolor utbildar inte tillräckligt många, med tillräcklig kunskap, tillräckligt snabbt. Därför behöver Sverige bli ett mer attraktivt land för internationell talang.

Dessutom måste vårt varumärke stärkas eftersom vårt rykte på senare tid har skadats till följd av de orimliga kompetensutvisningarna. På grund av mindre avvikelser har vi kastat ut arbetskraft som svenska företag behöver.

Nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram utifrån OECD-data visar att förhållande­vis få utländska experter har sökt sig hit under de senaste fem åren.

Andra lyckas betydligt bättre. Länder som Luxemburg, Schweiz, Kanada, Irland och USA rankas alla högre än Sverige i talangattraktion i förhållande till ländernas befolkning. Givet att Sverige i förhållande till vår befolkning har väldigt många, både nya och gamla, internationella och innovativa företag skulle vi kunna hamna i topp. Vi återfinns dock först på åttonde plats i jämförelse med tretton andra jämförbara länder. Det duger inte. Politiken måste ta ett större ansvar för att stärka Sverige som destination för topptalanger.

Under de senaste fem åren har 2,9 miljoner högutbildade personer flyttat och bosatt sig i något av de 14 undersökta länderna. Av de nästan 50.000 högutbildade som har sökt sig till Sverige de senaste fem åren kommer merparten från Europa. Vi lyckas även relativt bra med att attrahera talanger från Mellanöstern men ligger långt efter länder som USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland i attraktion av högbildade från Kina och Indien.

Om Sverige hade haft samma attraktionskraft som Kanada skulle ytterligare 53.700 personer ha sökt sig hit. Hade vår globala attraktionskraft varit i nivå med Luxemburgs skulle vi ha lockat ytterligare drygt 186.000 högutbildade personer.

Här kan vi inspireras av de länder som lyckas bättre. Det som förenar länder som Australien, Schweiz och Nya Zeeland är bland annat lägre skatter på arbete, friare arbetsmarknader och bättre fungerande bostadsmarknader. De höga skatterna är en faktor som minskar Sveriges attraktionskraft. Den skriande bostadsbristen i huvudstadsregionen likaså. Dessa strukturella hinder måste undanröjas och modiga reformer krävs för att stärka vårt erbjudande.

Dessutom måste vårt varumärke stärkas eftersom vårt rykte på senare tid har skadats till följd av de orimliga kompetensutvisningarna. På grund av mindre avvikelser har vi kastat ut arbetskraft som svenska företag behöver. I december 2017 kom två efterlängtade och vägledande domar från Migrationsöverdomstolen som med största sannolikhet kommer att sätta stopp för dessa utvisningar. Nu mer än någonsin behöver Sverige satsa offensivt för att lyckas bättre i den globala talangjakten:

1

Förenkla byråkratin. De långa väntetiderna för arbetstillstånd skapar osäkerhet och kan leda till att internationella rekryteringar uteblir. Beslutsprocesserna och kriterierna måste bli mer förutsägbara. Regelverket för arbetskraftsinvandring ska vara effektivt, ändamålsenligt och rättssäkert. Gör det enkelt att få personnummer.

2

Inför talangvisum. Talangvisum kan utfärdas till personer med examen på master- eller doktorsnivå från något av de 200 högst rankade universiteten i världen. Visumet ska ge möjlighet att söka arbete i Sverige under ett år. Även ett visum för investerare och entreprenörer bör införas.

3

Utse en talangambassadör och etablera ett talangcentrum. Uppdraget för talangambassadören bör vara att tillsammans med Utrikes­departementet och andra relevanta aktörer stärka marknadsföringen av Sverige som arbetsdestination. Det behövs även en fysisk plats där talanger kan få information och hjälp i visumfrågor, skattefrågor och med andra administrativa ärenden. Vi skulle vinna på att bättre välkomna och erbjuda service för de talanger som valt att arbeta i Sverige.

4

Utveckla systemet med expertskatt. Medan experter som rekryteras till Sverige från utlandet erbjuds 25 procents lättnad på inkomstskatt och arbetsgivaravgifter i maximalt tre år, har ett antal av våra konkurrentländer generösare regler. Möjligheten med expertskatten måste förlängas från tre år till åtminstone fem år.

Sverige borde ha som uttalad ambition att bli världsledande på att locka internationella talanger, en åttonde plats duger inte. Det är hög tid att regeringen tar kompetensbristen på allvar och vidtar de åtgärder som krävs för att stärka Sverige som talangdestination.

DN Debatt.11 januari 2018

Debattartikel

Maria Rankka, vd och Charlotte Olsson, näringspolitisk expert, ­Stockholms Handelskammare:
”Siffrorna bekräftar att Sverige inte lyckas locka högutbildade”

Repliker

Heike Erkers och Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR:
”Missvisande jämföra med Kanada och Schweiz”

Charlotte Tarschys, samhällspolitisk chef på fackförbundet Jusek:
”Arbetsgivarna missar kompetenta utlandsfödda”

Sigbritt Karlsson, rektor KTH:
”Vi lägger en gedigen grund för en högkvalitativ arbetskraft”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.