Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sjalvutnamnda-experter-spekulerar-om-al-qaida/

DN DEBATT

DN Debatt. "Självutnämnda experter spekulerar om al-Qaida"

Terrorforskare varnar för al-Qaidahysteri efter bilbomberna i Storbritannien: Vilda spekulationer om al-Qaidakopplingar är en seger för islamisterna. Redan innan någon vet något börjar spekulationerna. Forskare och mer eller mindre självutnämnda experter ger intrycket att bakom de senaste dåden står ett världsomspännande terrornätverk vid namn al-Qaida styrt av Usama bin Ladin. Han och hans män på ständig flykt behöver inte ens göra något för att de ska få makt över sinnena i västvärlden. Nästan lika snabbt förklarar analytikerna att förövarnas motiv är vrede över västs politik mot den islamiska världen. Det är en förenkling som gör det svårare att förstå de processer som skapar terrorister och än svårare att förhindra nya terrordåd. Det skriver terrorforskaren Magnus Norell vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till nationaldagen.

Alla artiklar gratis fram till 6 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.