Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 20:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sju-av-tio-vill-ha-oppenhet-nar-statens-chefer-tillsatts/

DN DEBATT

DN Debatt. "Sju av tio vill ha öppenhet när statens chefer tillsätts"

Ny undersökning från fackförbundet ST: Regeringens hemlighetsmakeri sänker förtroendet för myndigheterna. Mer än 70 procent av svenskarna vill att tillsättningarna av generaldirektörer och andra statliga chefer ska ske i öppen konkurrens. Det visar en ny undersökning från statstjänstemännens fackförbund ST. Över 60 procent tror att förtroendet för myndigheterna skulle öka med öppna tillsättningar. Unga, arbetslösa och ensamstående föräldrar är mer positiva till dagens system där regeringen tillsätter de högsta cheferna utan insyn, än resten av befolkningen. Men även i de grupperna är en majoritet för öppna tillsättningar, skriver ST:s ordförande Anette Carnhede.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.