Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-02 03:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sjuka-och-arbetslosa-ska-ha-en-gemensam-forsakring/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Sjuka och arbetslösa ska ha en gemensam försäkring”

Tjänsteföretagen i radikalt utspel: Det är dags att införa en modern och gemensam omställningsförsäkring – och en ny ”omställningsmyndighet” – för sjuka och arbetslösa! Dagens socialförsäkringssystem – med en sjukförsäkring som omfattar alla och en frivillig arbetslöshetsförsäkring med olika ersättningar – tappar fokus på det viktigaste, nämligen omställning. Vi vill höja ambitionen och föreslår därför en gemensam försäkringslösning som hjälper människor tillbaka till arbetslivet, oavsett orsak till utanförskapet. I praktiken innebär detta att arbetslöshetsförsäkringen blir obligatorisk. Vi vill också se över möjligheten att slå ihop två kritiserade myndigheter – Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen – till en omställningsmyndighet. Det här är en uppgradering av den svenska modellen, skriver Almegas Jonas Milton och Ulf Lindberg.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.