Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 14:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sjukvardens-kris-ar-skapad-av-organisation-och-ledning/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Sjukvårdens kris är skapad av organisation och ledning”

Ökade resurser drunknar lätt i komplexitet och i en mångfald av kostsamma ”lösningar” som skapar fler problem än de löser. En erfaren läkare beskrev det som att ”den här organisationen är marinerad i idioti”, vilket fångar den allmänna frustrationen hos professionella grupper, skriver artikelförfattarna.
Ökade resurser drunknar lätt i komplexitet och i en mångfald av kostsamma ”lösningar” som skapar fler problem än de löser. En erfaren läkare beskrev det som att ”den här organisationen är marinerad i idioti”, vilket fångar den allmänna frustrationen hos professionella grupper, skriver artikelförfattarna. Foto: Jan Wiridén/TT

DN DEBATT 17/1. Sjukvårdens skenande kostnader med åtföljande besparingskrav sägs bero på fler äldre, dyrare teknik och läkemedel samt ökad efterfrågan. Väl så viktiga förklaringar är en splittrad organisation med oklara maktförhållanden, bristande kompetens i ledningen och en övertro på digitalisering, skriver Mats Alvesson och Stella Cizinsky.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.