Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sjukvardens-kris-ar-skapad-av-organisation-och-ledning/

DN Debatt

DN Debatt. ”Sjukvårdens kris är skapad av organisation och ledning”

Ökade resurser drunknar lätt i komplexitet och i en mångfald av kostsamma ”lösningar” som skapar fler problem än de löser. En erfaren läkare beskrev det som att ”den här organisationen är marinerad i idioti”, vilket fångar den allmänna frustrationen hos professionella grupper, skriver artikelförfattarna.
Ökade resurser drunknar lätt i komplexitet och i en mångfald av kostsamma ”lösningar” som skapar fler problem än de löser. En erfaren läkare beskrev det som att ”den här organisationen är marinerad i idioti”, vilket fångar den allmänna frustrationen hos professionella grupper, skriver artikelförfattarna. Foto: Jan Wiridén/TT

DN DEBATT 17/1. Sjukvårdens skenande kostnader med åtföljande besparingskrav sägs bero på fler äldre, dyrare teknik och läkemedel samt ökad efterfrågan. Väl så viktiga förklaringar är en splittrad organisation med oklara maktförhållanden, bristande kompetens i ledningen och en övertro på digitalisering, skriver Mats Alvesson och Stella Cizinsky.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in