Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Skarpa reformer för 40 miljarder i valmanifestet”

De 125 000 barn som föds i år kan få det sämre ställt än sina föräldrar, men det behöver inte bli så; vi kan göra ett annat val, skriver (fr v) Mikael Damberg, Carin Jämtin, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.
De 125 000 barn som föds i år kan få det sämre ställt än sina föräldrar, men det behöver inte bli så; vi kan göra ett annat val, skriver (fr v) Mikael Damberg, Carin Jämtin, Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Presenteras i dag. Sverige har råd med förändring. Därför lanserar vi i vårt valmanifest skarpa reformer för 40 miljarder kronor, som stärker jobb och välfärd, och där skolan är central. Bättre skolresultat är avgörande för att nå EU:s lägsta arbetslöshet, skriver fyra ledande socialdemokrater.

I dag presenterar vi socialdemokrater vårt valmanifest. Vi gör det mot bakgrund av en kris som hotar själva grundförutsättningarna för att Sverige ska kunna fortsätta vara unikt – både rikt och jämlikt. Det är en utveckling som minskar våra möjligheter att lösa våra framtidsutmaningar: klimatomställningen, en åldrande befolkning och en ökad konkurrens i den globala ekonomin.

Det är en kris som handlar om våra barn. Kunskapsresultaten faller snabbare än i något annat land i OECD. Svenska barn får nu en sämre skolgång än majoriteten av barn i Europa. Pisa visar att den generation som nu går i skolan redan är omsprungen av många andra länder.

Samtidigt ökar ojämlikheten mellan skolor. Det blir allt viktigare var du bor eller i vilken familj du är född. Vi ser larmrapporterna nu – men konsekvenserna kommer att slå igenom först om några år när dagens skolbarn ska ut på arbetsmarknaden. Skolresultatens fria fall kommer också att slå mot Sveriges position i den globala ekonomin. Omvärlden kommer inte att vänta medan vi lyfter våra skolresultat. I stället riskerar vi att se hur arbetslösheten fortsätter att stiga, när ny industri och ny forskning söker sig till andra länder med högre kunskapsnivå.

Skolan var redan under tidigt 2000-tal i behov av stora reformer och investeringar. Men i stället valde regeringen Reinfeldt att lägga 20 gånger mer på skattesänkningar än på skolsatsningar, samtidigt som kommunernas ekonomi drabbades av ökade socialbidragskostnader. I stället drabbades skolan av hafsiga regeländringar, ökad vinstjakt och billig symbolpolitik. Det är ett moraliskt val, som bidrar till att de 125 000 barn som föds i år tillhör en generation som kan få det sämre ställt än sina föräldrar.

Men så behöver det inte bli. Vi kan göra ett annat val. Vi kan skapa förändring, så att nästa generation får det bättre. Om mindre än två veckor kan du avgöra om vi ska ge högerregeringen fyra år till att fortsätta med det som de har försökt med i åtta – eller om vi ska börja sträva efter att bli ett bättre land för våra barn. Ett land där du kan förverkliga dina drömmar och vara med och driva Sveriges välstånd oavsett var eller vilken familj du kommer ifrån. Där du inte smäller igen dörren efter dig när du själv blivit framgångsrik, utan där du sträcker tillbaka handen och ser till att dra med dig nästa generation.

Skolresultaten är avgörande för vår möjlighet att nå EU:s lägsta arbetslöshet. Mindre klasser, tidigare insatser, skickligare och bättre lärare kommer att bli fundament i det Sverige vi vill bygga. Vi ska skapa en jämlik skola fri från vinstjakt, som ger våra barn möjlighet att förverkliga ditt livs drömmar. Det kommer att kosta pengar men samtidigt vara den säkraste ekonomiska placering Sverige kan göra.

Därför kommer vi att investera i varje skola, så att din skolgång aldrig blir ett lotteri utan ett val mellan skolor som är bra och trygga. Vi vill göra upp med ”vänta och se”-mentaliteten i svenska skolan och gå in med speciallärare och extra stöd så att små problem aldrig hinner växa sig stora.

Vi kommer att höja läraryrkets attraktivitet i hela landet och ge lärare den kompetensutveckling, lön och frihet att utforma sina lektioner som de förtjänar. Vi ska ge läxhjälp till alla efter behov, inte efter betalningsförmåga med läx-rut. Och de skolor och de barn som behöver det allra mest ska få störst statligt stöd. Inget barn ska halka efter, och alla barn som vill och kan ska kunna springa före och utvecklas mer.

Satsningen på kunskap fortsätter sedan upp i åldrarna. Vi gör gymnasieskolan obligatorisk men skapar samtidigt det stöd och de nya vägar som krävs för att alla klara examen. Vi erkänner att gymnasiekompetens är ett grundkrav på dagens arbetsmarknad och lockar därför unga arbetslösa att skaffa sig den, gärna i kombination med arbete eller praktik. Samtidigt satsar vi på ett stort, nationellt nytt kunskapslyft för att ge människor den kompetens som krävs på en modern arbetsmarknad. Så stärks Sverige som kunskapsnation i grunden.

Igår lanserade alliansen sitt valmanifest. Det är näst intill fritt från reformer och helt utan besked om alliansens stora trätofråga: När kommer nya skattesänkningar för rika? Moderaterna talar om en tillfällig paus. Men Folkpartiet har slagit fast att sänkt skatt för de med högst inkomster är den skattesänkning som ska prioriteras först. Centerpartiet har gjort klart att skatten ska sänkas från och med 2015. Och tillsammans har allianspartierna på sina partistämmor antagit skattesänkningsplaner på 70–100 miljarder kronor för den kommande tiden. Det är deras enda mål, motto och politiska motivation.

Valet 2014 kan därför avgöra om vi ska investera gemensamt för att knäcka ungdomsarbetslösheten, nå EU:s lägsta arbetslöshet och skapa en välfärd att lita på – eller fortsätta privatisera och sänka skatten. Men det kommer också att bli ett skolval, som avgör om skolans öde ska vara gedigna skolreformer med stabil finansiering eller fortsatt hafsig symbolpolitik och sjunkande skolresultat.

Nu är valet ditt. Ska Sveriges framtidsfråga vara: ”När ska vi sänka skatten nästa gång?” Eller ska den vara: ”Hur ger vi nästa generation ett bättre liv än oss själva?”

Vi vet att Sverige har råd med förändring. Därför lanserar vi i vårt valmanifest skarpa reformer för 40 miljarder kronor, som stärker skolan, jobben och välfärden. Vi höjer skatten på miljoninkomster och på storbanker, och vi väljer utbildningsinvesteringar framför krogsubventioner. Vår enda skattesänkning går till pensionärerna, eftersom det är en rättvisefråga att lön och pension ska beskattas lika. Det är det ekonomiska val vi gör för att Sverige ska hålla ihop.

Vi kommer att göra allt för att ta till vara den nyfikenhet, den livsglädje och den längtan efter att lära som varje barn bär inom sig. Och vi vet att vi gör det bäst tillsammans om vi gemensamt investerar i våra barn. Då och bara då kommer vi att vara rustade för alla framtidsutmaningar vi står inför.

Nu är det dags att svensk politik inte handlar om vad du ska få, utan av vad vi kan skapa tillsammans. Därför är skolan central i vårt valmanifest, och vi kallar det ”Kära framtid”. För med rätt politik räds vi inte framtiden. Vi ser fram emot den.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.