Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/skarpt-spelreglering-hotar-civilsamhallet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Skärpt spelreglering hotar civilsamhället”

Varje år delar 58 ideella organisationer på över en miljard kronor varje år.
Varje år delar 58 ideella organisationer på över en miljard kronor varje år. Foto: Claudio Bresciani/TT

DN DEBATT 14/10 NÄTEXTRA.

48 organisationer: Regeringens förslag om lika hårda krav på marknadsföring av spel som alkohol skulle strypa vår viktigaste intäkt.

Förslaget måste ändras så att allmännyttiga lotterier inte omfattas av skärpta krav.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Regeringens förslag till ändringar i spellagen har som ambition att stärka spelarskyddet och minska skadorna som spelberoende orsakar. Det är bra att regeringen tar krafttag mot detta.

Men vi är mycket oroade över att även allmännyttiga lotterier omfattas av de nya kraven om särskild måttfullhet vid marknadsföring av spel. Som förslaget nu är formulerat skulle det innebära en drastisk minskning av finansiellt stöd till mängder av organisationer i civilsamhället. Vi ser dock en enkel lösning på problemet.

Tillgången till en bredd av finansiering som innefattar icke-statliga medel är avgörande för ett starkt civilsamhälle. Vi är alla med i Postkodföreningen och delar därmed på överskottet från Postkodlotteriet varje år. Postkodlotteriet har funnits i Sverige i 15 år. Några av organisationerna har varit med från start, andra har tillkommit längs vägen.

Tillsammans delar 58 ideella organisationer på över en miljard kronor varje år (varav 48 undertecknat denna artikel). Tack vare alla som är med i lotteriet har Postkodlotteriet sedan starten kunnat bidra med drygt 12 miljarder kronor till våra verksamheter. Det är pengar som betyder väldigt mycket och är oerhört svåra att ersätta.

Stödet från Postkodlotteriet är långsiktigt. Det bidrar till att vi tryggt kan bygga våra organisationer och insatser med vetskap om att nya medel är garanterade för flera år framåt.

Dessutom är största delen av stödet inte öronmärkt. Vi kan därför använda medlen där vi ser att behoven är störst och kan snabbt rikta om projekt och åtgärder om omvärldsutvecklingen så kräver.

Tyvärr hotar regeringens förslag denna inkomstkälla. Förslaget innebär att det nuvarande kravet på måttfull marknadsföring av spel ska skärpas till ett krav på särskilt måttfull marknadsföring. Det betyder att reglerna för spelreklam blir lika stränga som för alkohol.

Vi vill understryka att vi generellt delar den uppfattningen och tycker att det är bra med en sträng spelreglering så att sårbara grupper skyddas. Många av oss arbetar med utsatta människor och grupper och vet hur förödande spelmissbruk är.

Postkodlotteriet är ett prenumerationslotteri. Det fungerar på ett helt annat sätt än snabba och farliga spel som online-kasino och värdeautomater.

Lotterna säljs inte över disk eller på försäljningsställen. Verksamheten är beroende av att man kan kommunicera och marknadsföra lotterna bland annat med direktmarknadsföring, tv-program och annonsering. Skulle reglerna bli lika stränga som för alkohol skulle det på sikt betyda ett stopp för lottförsäljningen.

När den nya spellagen beslutades var en av de viktigaste frågorna hur allmännyttiga lotterier skulle värnas. Tack vare en bred politisk överenskommelse kunde detta uppnås och allmännyttiga lotterier gavs en särställning i spellagen.

De får endast drivas av föreningar, återbetalningen av vinster till lottköparna är kraftigt begränsad och överskottet ska gå till det allmännyttiga.  Detta återspeglas också i de av riksdagen beslutade målet för spelpolitiken ”att ge goda förutsättningar för allmännyttig ideell verksamhet att erhålla finansiering genom intäkter från spel”.

När regeringen nu vill tillämpa särskild måttfullhet på allmännyttiga lotterier och därmed strypa deras möjlighet att marknadsföra sig går den i rakt motsatt riktning. Vi har därför, var och en för sig, skickat in remissvar till regeringen som säger nej till att allmännyttiga lotterier ska omfattas av förslaget.

Samtidigt vill vi peka på en väldigt enkel lösning. Precis som regeringen tidigare gjort, och som även deras egen spelmarknadsutredning föreslagit, bör skärpningar av lagstiftningen riktas mot de spelformer där risken är som störst och mot olicensierade spelbolags marknadsföring. På det sättet kan spelarskyddet stärkas samtidigt som de allmännyttiga lotterierna kan fortsätta att bedriva sin verksamhet och därmed stärka civilsamhällets organisationer och föreningsliv.

Vi uppmanar därför regeringen att följa sitt eget mål och säkerställa att de allmännyttiga lotterierna inte omfattas av de skärpta kraven på marknadsföring av spel. Behoven är större än någonsin. Varje krona räknas i arbetet med att göra världen bättre för människor, djur och natur. I det arbetet måste vi alla hjälpas åt.

Ämnen i artikeln

SOK

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt