Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 20:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/skatt-pa-lask-behovs-i-kampen-mot-barnfetman/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Skatt på läsk behövs i kampen mot barnfetman”

Nyligen avslog riksdagen tre olika motioner som föreslog sockerskatt i Sverige. Det går emot WHO:s rekommendation om införande av sockerskatt på sötade drycker för att hejda fetmaepidemin, skriver artikelförfattarna.
Foto: Monika Skolimowska/TT

DN DEBATT 27/8.

Fem läkare och forskare: Flertalet studier har visat att sockerhaltiga läskedrycker oberoende av allt annat ökar kroppsvikten hos barn.

Fetma bland barn och unga har femdubblats sedan 1980-talet. Det är hög tid att regeringen upprättar en plan mot fetma – liknande den som finns inom området för alkohol, narkotika, dopning och tobak – och inför en läskskatt.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.