Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

Skatteexperter: Så ska förmögna skattesmitare stoppas

Demonstranter vid Downing street den 9 april 2016.
Demonstranter vid Downing street den 9 april 2016. Other: Tom Nicholson / REX

Förmögna svenskar som brutit mot skattelagar har getts en gräddfil i det svenska rättssystemet. I spåren av Paradisläckan bör regeringen snabbutreda hur de svenska självrättelserna genom lagstiftning och föreskrifter kan moderniseras, skriver två skatteexperter på DN Debatt.

 

Regeringens  vill  skärpa reglerna av självrättelse av deklarationen  genom att införa en tidsgräns. På DN Debatt skriver de båda skatteexperterna Torsten Fensby och Leif Rosenfeld att det inte är tillräckligt. De anser att tiden har sprungit ifrån det nuvarande regelverket och vill se en modernisering av hela systemet. Skatteuppläggen som blivit kända genom Panamadokumenten och Paradisläckan har visat att tiderna har förändrats.

”Dagens självrättare består inte längre av personer som på grund av moraliska förebråelser drivs av en önskan att vilja göra rätt för sig. De som nu gör en rättelse på eget initiativ har antingen fått panik tack vare en väl fungerande skattekontroll på Skatteverket och att Sverige ingått informationsutbytesavtal med skatteparadis. Andra drivs av ren opportunism och ser möjligheten att deklarera gömda tillgångar till minimal skattekostnad eller av det mörka syftet att försöka tvätta pengar”, skriver Torsten Fensby, som är expert på internationell skatteflykt,  och Leif Rosenfeld, tidigare skattedirektör på Skatteverket.

De båda experterna skriver att regelverket måste vara tydligt och slå fast att det inte ska löna sig att skattefuska. Om medborgarna börjar misstänka att det  att förmögna gynnas är risken stor att skattemoralen undermineras hos andra grupper i samhället.

”Reglerna bör utformas så att självrättaren betalar mer än om kapitalet hade deklarerats i den ordinarie taxeringsprocessen, men mindre än om denne hade åkt fast. Dagens regler ger emellertid skattefuskaren full frihet att bedöma om det lönar sig mest att skattefuska eller deklarera. Finns risk för avslöjande kan skattefuskaren rätta utan att det kostar en krona mer än om tillgångarna hade deklarerats vid den ordinarie taxeringen”, skriver Torsten Fensby och Leif Rosenfeld.

Artikelförfattarna menar reglerna bör väcka en känsla av brådska och att sanktioner utgår om självrättelsen inte omfattar samtliga undanhållna tillgångar.

”Självrättelsereglernas generositet är ytterst en politisk fråga. Notera dock att de svenska reglerna är bland de mest generösa i världen, vilket också förklarar varför våra regler även proportionerligt sett inbringat så lite skatteintäkter jämfört med andra länder. Frågan politikerna måste ställa sig är hur generöst vi bör behandla internationella skattefuskare utan att förtroendet för det svenska skattesystemet undergrävs. För låt oss inte hyckla – i stort sett samtliga självrättare i dag består av förmögna personer med kapital gömt utomlands som skrämts till självrättelse”, skriver Torsten Fensby och Leif Rosenfeld.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.