Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-28 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/skattevaxla-fran-arbete-till-mark-effektivare-an-en-plastpaseskatt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Skatteväxla från arbete till mark effektivare än en plastpåseskatt”

Per Bolunds (MP) bidrag i sommarens skattedebatt var en plastpåseskatt, trots att han vet att tiden för sådana marginallösningar är förbi. I stället det hög tid att diskutera hur vi skapar incitament att bygga välstånd genom att arbeta i stället för att tära på planeten, skriver artikelförfattarna.
Per Bolunds (MP) bidrag i sommarens skattedebatt var en plastpåseskatt, trots att han vet att tiden för sådana marginallösningar är förbi. I stället det hög tid att diskutera hur vi skapar incitament att bygga välstånd genom att arbeta i stället för att tära på planeten, skriver artikelförfattarna. Foto: Audun Braastad/TT

DN DEBATT 25/8. Dagens skattemodell, främst baserad på inkomstskatt, låser fast oss i en ohållbar relation till vår miljö. Den leder till att transporter och råvarutärande förbrukningsvaror premieras framför arbetskrävande kvalitetsvaror. Därför bör vi växla från att beskatta arbete till att beskatta utnyttjande av mark och naturresurser, skriver Lars Marcus och Holger Wallbaum.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in