Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/skolans-overdrivna-fokus-pa-individen-har-varit-destruktivt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Skolans överdrivna fokus på individen har varit destruktivt”

Om införandet av folkskolan år 1842 tog sin avstamp i en idé om att utbilda den breda massan för samhällets bästa har dagens skola förändrats i syfte att bli till en arena för individens självförverkligande, skriver Isak Skogstad. Bilden från Klara folkskola 1962.
Om införandet av folkskolan år 1842 tog sin avstamp i en idé om att utbilda den breda massan för samhällets bästa har dagens skola förändrats i syfte att bli till en arena för individens självförverkligande, skriver Isak Skogstad. Bilden från Klara folkskola 1962. Foto: Pressens Bild, TT

DN DEBATT 13/10. De senaste decenniernas överdrivna tilltro till individualisering i skolsammanhang har varit destruktiv. Skolan är helt enkelt till sin natur en kollektivistisk institution och förtjänar att behandlas därefter. För mig som liberalt sinnad har det självfallet tagit emot att inse detta, skriver gymnasieläraren Isak Skogstad.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.