Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Skyttedal blandar medvetet ihop asylrätt och integration”

Sara Skyttedal väljer medvetet att blanda ihop frågorna om asylrätt och integration. Det är en rättighet att söka skydd för den som riskerar förföljelse. Man kan inte inskränka rätten till asyl med hänvisning till vad som eventuellt kan hända om för många söker en fristad just här i Sverige. KDU befäster tankemönster som Sverigedemokraterna brukar stå för, skriver Ung vänsters ordförande Stefan Lindborg.

Sara Skyttedal (KDU) skriver på DN Debatt den 29 augusti att vi måste ”börja diskutera gräns för antalet flyktingar”. Jag vet inte var Skyttedal befinner sig, men för de allra flesta borde det stå klart att en sådan diskussion redan förs. Alltför ofta utifrån en rasistisk argumentation och utan insikt om att det faktiskt är en rättighet att söka asyl. Det kristdemokratiska ungdomsförbundet har tidigare spelat en viktig roll i asylrörelsen och varit en röst för mer medmänsklighet i den flyktingpolitiska debatten, därför beklagar jag den nya inriktning som KDU har valt.

Sara Skyttedal väljer medvetet att blanda ihop frågorna om asylrätt och integration. I enlighet med de internationella konventioner som Sverige har förbundit sig att följa är det en rättighet att söka skydd för den som riskerar förföljelse. Man kan inte inskränka rätten till asyl med hänvisning till vad som eventuellt kan hända om för många söker en fristad just här i Sverige. KDU befäster tankemönster som Sverigedemokraterna brukar stå för, till exempel att Sverige är extremt i förhållande till andra europeiska länder. Den intressanta frågan är inte hur Sverige står sig i jämförelse med andra, utan hur vi står oss i relation till våra internationella förpliktelser. Där är det uppenbart att den svenska flyktingpolitiken lämnar mycket i övrigt att önska.

Lätt absurt blir det när Skyttedal hänvisar till den stora bostadsbristen. Det är riktigt att bostadsbristen är ett stort problem, men i stället för att använda den som en förevändning för att inskränka rätten till asyl borde Skyttedal lägga skulden för bristen på lägenheter där den hör hemma, på sin egen partikamrat bostadsminister Stefan Attefall.

En ny regering måste stå upp för en human flyktingpolitik och genomföra de förändringar som krävs för att vi ska ta oss dit. Ung vänster vill att en ny regering inför ett system med asylvisum, att Sverige ska verka för att avskaffa Dublinförordningens princip om första asylland och att ”synnerligen ömmande omständigheter” ersätts med ”särskilt ömmande omständigheter” så att fler asylsökande kan få uppehållstillstånd.

Självklart är frågan om flyktingmottagandet också viktig, men den kan inte diskuteras i motsatsförhållande till asylrätten. Vänsterparitet har presenterat förslag om att sätta stopp för vinstintresset i flyktingmottagandet och i stället öka statens ansvar för asylsökandes boendesituation. Bostadsbristen ska bemötas med generella åtgärder som ökar nybyggnationen av hyresrätter med hyror som vanligt folk har råd att betala. Diskriminering och strukturell rasism måste bekämpas för att alla som lever här ska behandlas lika.

I en tid där långt över hundratusen har dödats i inbördeskrigets Syrien, IS begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna i Irak och Israel har genomfört ett folkrättsvidrigt angrepp mot Gaza, kan Sveriges svar inte vara att urholka asylrätten. Ung vänster fortsätter vara en röst för att den som söker en fristad från förtryck och förföljelse ska få det i Sverige.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.