Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/slopa-overskottsmalet-och-anvand-pengarna-nu/

DN DEBATT

DN Debatt. "Slopa överskottsmålet och använd pengarna nu"

Assar Lindbeck ifrågasätter sparande för kommande rikare generationer: Dagens låginkomsttagare behöver bättre vård och konsumtionsmöjligheter. Saneringen av den offentliga sektorns finanser sedan mitten av 90-talet har gett resultat: tidigare budgetunderskott har vänts till stabila överskott. Därmed har överskottsmålet spelat ut sin roll. Men nu vill många ekonomer och politiker behålla dagens överskottsmål för att underlätta för framtida generationer att möta kommande ekonomiska påfrestningar. En risk med detta är att nästa regering kanske i stället använder det samlade överskottet till en kraftig utgiftsexpansion. Det finns heller inget rimligt skäl för oss att omfördela inkomster till framtida generationer som sannolikt kommer att bli betydligt rikare än vi. Dagens budgetöverskott skulle kunna användas för ökade investeringar i miljö och infrastruktur, fast först i samband med nästa konjunktursvacka. Ändå är det rimligast att använda pengarna till förbättringar för nu levande generationer, exempelvis till vård och ökad konsumtion för låginkomsttagare. Det skriver professorn i internationell ekonomi Assar Lindbeck.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.