Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sma-karnkraftsreaktorer-ligger-20-ar-framat-i-tiden/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Små kärnkraftsreaktorer ligger 20 år framåt i tiden”

REPLIK DN DEBATT 27/7.

Rickard Nordin (C): Kärnkraft är inte det givna valet.

I en debattartikel skriver Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) att Sverige behöver en ny kärnkraftslagstiftning för att främja nya kärnkraftverk. De verkar ha fastnat i sin retorik och målar upp en bild som kanske stämde 1970, men knappast i dag. Den svenska elmixen är i dag i det närmaste utsläppsfri. Kärnkraften är långt ifrån det givna valet, även om Kristersson och Sabuni vill få det att framstå så.

För Centerpartiet är det viktigt med trygghet och stabilitet i energipolitiken. Därför har vi också deltagit i samtliga energiöverenskommelser i modern tid. Moderaterna hade också chansen att förhandla kring de frågor de och Liberalerna nu lyfter. Vi var beredda att sätta oss ned och sluta en ny energiöverenskommelse. Tyvärr valde de att lämna förhandlingsbordet dagen innan det första mötet, utan att ens försöka sätta sig ned och analysera problem och möjliga lösningar. Om Moderaterna är seriösa med sina förslag är de mer än välkomna tillbaka till förhandlingsbordet. 

Det stämmer att vi kommer behöva mer el, men faktum är att fjärde generationens kärnkraft, en teknik som i 50 år legat 20 år bort, fick sig en rejäl knäck när Frankrike nyligen lade ner sitt forskningsprogram som pågått i tjugo år och till en kostnad av åtskilliga miljarder. De bedömer det varken tekniskt eller ekonomiskt möjligt att komma framåt. De små reaktorer som debattörerna nu lyfter finns inte annat än på ritbordet. Att de skulle lösa de problem som finns i dag är inte möjligt. I bästa fall talar vi om 20 år framåt i tiden. 

Debattörerna verkar ha missat de senaste årens teknikutveckling. Sol och vind sjunker drastiskt i pris. Att kombinera det med vätgasgasturbiner, energieffektivisering, mer överföringskapacitet och flexibilitet skapar ett nytt sorts energisystem. Det systemet är billigare, flexiblare och framför allt – det systemet byggs ut på marknadsmässiga villkor. Inte ens de billigaste serieproducerade kärnkraftverken är i närheten av att konkurrera mot det. Att komplettera den bästa tekniken med exempelvis vätgasturbiner för de få timmar det är problem är betydligt billigare än att bygga dyr kärnkraft som ska leverera hela tiden, oavsett behov. Det är som om M och L vill investera i mängder med semmelfabriker som bakar semlor hela året, för att täcka upp för eventuell brist på semlor i butikerna på fettisdagen. Det är inte rimligt och de glömmer bort att berätta är att elpriset skulle rusa i höjden, om de inte tänker sig miljardsubventioner.  

Jag och Centerpartiet är och har hela tiden varit beredda att föra nya energiförhandlingar som på riktigt adresserar dagens utmaningar. Vi kommer inte medverka till mångmiljardsubventioner till en teknik som används som politiskt slagträ, och som inte löser de utmaningar vi faktiskt står inför. Vi kommer ta ansvar för ett elsystem som är konkurrenskraftigt, miljömässigt hållbart och leveranssäkert. Det systemet byggs nu och drivs på av teknikutveckling och kostnadsreduktioner. Det systemet bör övriga partier också omfamna. 

Ämnen i artikeln

Kärnkraft
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt