REPLIK DN DEBATT 21/10.
Tobias Andersson (SD): S-ministrarnas flathet är en starkt bidragande orsak till det råa samhälle våra barn nu tvingas att växa upp i.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:09
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/socialdemokraterna-kopierar-sds-kriminalpolitik/
REPLIK DN DEBATT 21/10.
Tobias Andersson (SD): S-ministrarnas flathet är en starkt bidragande orsak till det råa samhälle våra barn nu tvingas att växa upp i.
Fyra socialdemokrater skriver i en artikel på DN Debatt om deras partistyrelses nya förslag till partiets kongress i november. Av förslagen som nämns gör Socialdemokraterna på flera punkter en kovändning – från att ha motverkat alla initiativ till att bekämpa gängkriminalitet till att nu lägga fram oppositionens förslag som sina egna.
Agerandet är inte nytt, men någonstans på Sveavägen 68 har det låga förtroendet för partiets kriminalpolitik uppenbarligen föranlett ett försök att skapa ny fernissa på den sittande regeringen.
Även om Socialdemokraterna yrvaket vill ge sken av att ta den organiserade kriminaliteten på allvar är verkligheten en annan. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) har suttit vid makten i snart åtta år. Deras flathet är en starkt bidragande orsak till det råa samhälle våra barn nu tvingas att växa upp i.
Att tro att samma personer ska vända utvecklingen under en eventuell tredje mandatperiod i regeringsställning är naivt eftersom att deras nuvarande och tilltänkta stödpartier Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet vill fortsätta med den mjuka linjen där gärningsmän prioriteras framför brottsoffer.
Flera av förslagen som presenteras i debattartikeln är bra – eftersom det i huvudsak är oppositionens politik – men trovärdigheten är låg. Preventiv avlyssning av gängkriminella är ett förslag som Socialdemokraterna de senaste åren röstat emot i riksdagen eftersom de ansett att bestämmelserna i preventivlagen ”är väl avvägda”.
Satsningen på fler poliser har konsekvent underfinansierats. Beräkningar som gjorts av Riksdagens utredningstjänst dömer ut regeringens möjlighet att nå det redan nu satta målet, om inte ytterligare kraftiga åtgärder vidtas. Att då säga att det ska bli ännu fler poliser är ytterligare ett tomt löfte, i synnerhet när man inte klarar av att finansiera polislönesatsningen i budgeten ens i ett valår.
Regeringens företrädare påpekar ändå rätteligen att mer har gjorts jämfört med deras borgerliga företrädare vid makten. Moderaternas passivitet inom rättsområdet, kombinerat med en massiv invandring, gav dock knappast förutsättningarna för att nöjt sitta på händerna. Straffskärpningar av olika slag har regeringen hunnit med, men att genomföra vad oppositionen genom riksdagen sagt åt regeringen att göra är knappast ett styrkebesked. Tvärtom.
Det räcker inte längre att finjustera lagen i marginalen. Sverige behöver en helt annan kriminalpolitik för att hantera det nya Sverige som Socialdemokraterna och Moderaterna är ansvariga för.
Tryggheten måste återupprättas och de som hotar samhället ska låsas in (och i förekommande fall utvisas). Sverigedemokraternas tidiga och orubbliga löfte kvarstår. Vi kommer alltid stå på brottsoffrens sida och verka för att bryta den utveckling som genom åren blivit allt tydligare.
Vi hoppas att Socialdemokraternas ombud på kongressen tar sitt förnuft tillfånga och väljer att, likt partistyrelsen föreslår, fortsätta närma sig Sverigedemokraternas effektiva kriminalpolitik – även om Socialdemokraterna knappast kommer att få gehör för det i regeringen.