Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Sockret är boven i dramat”

I en artikel på DN Debatt (1/8) hävdar artikelförfattarna att "de populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan" samt att "stroke och hjärtinfarkt ökar [i Sverige]" - och slutligen att "detta skulle bero på LCHF [Low Carb High Fat - låg-kolhydrat-diet]", skriver överläkaren Tore Persson.

Till stöd för dessa anmärkningsvärda utsagor anför artikelförfattarna rapporten ”Folkhälsan i Sverige – Årsrapport 2013” från Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet.

Om man läser den aktuella rapporten framkommer att det förhåller sig precis tvärtom. Stroke och hjärtinfarkter minskar. Både hos män och hos kvinnor. Kurvorna lutar nedåt. Verkligheten går inte att förstå på något annat vis.

Varför är detta ett bekymmer?

Det faktum att en ständigt ökade skara människor – över hela världen – väljer att helt utesluta socker, raffinerade kolhydrater och lågfettprodukter ur kosten, och i stället väljer att återgå till gamla, hederliga och väl beprövade livsmedel i sin och sina barns kost, misstänkliggörs i artikeln på ett obehagligt och utmanande vis.

Då utsagorna i artikeln redovisar hårt vinklade och förvanskade ”fakta” kan de anses strida mot vetenskap och beprövad erfarenhet.

Man må tycka vad man vill. Men när artikelförfattarna väljer att slira på sanningen och vända upp-och-ner på vetenskapligt erkända begrepp, fakta och grafer, passeras ett slags gräns. Fett är inte problemet. Socker är problemet.

Så vad ska man göra?

Rör på Dig. Drick vatten. Ät mat. Om något smakar sött; spotta ut det.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.