Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 07:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/sparen-av-ulvaeus-framfart-forskracker/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Spåren av Ulvaeus framfart förskräcker”

REPLIK DN DEBATT 14/11.

Carl-Fredrik Paleus, Djurgårdens hembygdsförening: Kungen och politikerna måste stoppa planerat kulturmord på Djurgården.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Jag representerar Djurgårdens hembygdsförening som sedan flera år är väl insatt i Björn Ulvaeus byggplaner, senast genom att han olovligt lät riva den så kallade Musikpaviljongen vid Hasselbacken utan samråd eller byggnadslov. Vår hembygdsförening var med om att återuppbygga denna historiska byggnad i början av 1990-talet. Det smärtade oss djupt när vi i början av mars i år upptäckte att paviljongen inklusive portalen vid entrén var borta.

Byggnaderna som revs ”i smyg” representerade Hasselbackens storhetstid under 1800-talets mitt. Hotet mot kulturmiljön fortsätter då Bellmans staty och den 250-åriga ”Bellmanseken” är kommande offer i den rivningsvåg vi nu beskådar vid Djurgårdens entré, om detta planerade miljömord vid Hasselbacken inte stoppas av Kungliga Djurgårdsförvaltningen (som har fullt mandat till detta) och politikerna i Stockholms stad.

Planerna i denna historiska miljö ingår i Björn Ulvaeus ambition om att skapa en stor underjordisk lokal som ingen ännu har fått reda på vad den är tänkt att innehålla. ”Carl Michael Bellman ut – Björn Ulvaeus in” kan men enkelt uttrycka denna exploatering.

Björn Ulvaeus skriver i en repliken debattartikel i DN att han inte har något att göra med rivningen av gamla Lindgården och nybyggnaden där. Det var ändå klart att det stod något bakom redan när en byggnadsfirma köpte Lindgården och lurade politikerna att det mycket stabila huset var i ett så dåligt skick att det måste rivas. Man spränger inte djupt ner i jorden utan att det finns en målgrupp.

Den framtida nyttjaren dök omedelbart upp vid det färdiga huset: det skulle bli ett Abba-museum och ett Hall of Fame. Senare tog Ulvaeus också över de historiska husen vid Allmänna gränd och presenterade planer på ett brutalt, sex våningar högt modernt hus i deras ställe.

Den som säger sig älska Djurgården mer än sin egen berömmelse presenterar inte ett sådant förslag. Spåren förskräcker, tyvärr – inte minst skandalen i Västervik.

Ämnen i artikeln

Djurgården
Abba

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt