Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/stangningen-av-ringhals-okar-klimatutslappen-i-eu/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Stängningen av Ringhals ökar klimatutsläppen i EU”

Oavsett vilka antaganden som görs kommer en tidigarelagd stängning av Ringhals 1 och 2 leda till större utsläpp från EU:s utsläppshandelssystem, skriver Svante Mandell och Björn Carlén, Miljöekonomiska enheten.
Foto: Bobbo Lauhage/TT

DN DEBATT 3/5. Av affärsmässiga skäl beslöt Vattenfall 2015 att stänga kärnkraftverken i Ringhals 2019–2020. Efter beslutet har EU:s utsläppshandelssystem reformerats. Föga uppmärksammat är att det betyder att stängningen kommer leda till ökade utsläpp inom EU. För att korrigera vad den företagsekonomiska kalkylen missar krävs politiska beslut, skriver Svante Mandell och Björn Carlén.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.