Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/stark-patientens-stallning-med-ratt-till-second-opinion/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Stärk patientens ställning med rätt till second opinion”

Macchiarini-affären visar på en jävsproblematik som kan uppstå när forskare starkt tror på potentialen av den åtgärd som hen vill testa i en klinisk studie. Detta engagemang kan vara i vägen för en saklig information, skriver debattörerna
Foto: Lina Alriksson

I spåren av Macchiarini-affären. Forskare kan genom patent och egna bolag ha ekonomiskt intresse i olika behandlingar. Patienten måste ges möjlighet till en andra medicinsk bedömning som trygghet vid beslut om kliniska studier, skriver Kjell Bergfeldt och Roger Henriksson vid RCC samt patientrepresentanten Barbro Sjölander.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.