Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 19:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/starkt-stod-for-vindkraften-kraftig-utbyggnad-planeras/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Starkt stöd för vindkraften – kraftig utbyggnad planeras”

Sverige har bra vindförhållanden, vattenkraft som reglerkraft, goda möjligheter att exportera el, vårt land är glesbefolkat och vi har långa kuststräckor. Vindkraften kan dessutom byggas helt utan subventioner, skriver artikelförfattarna.
Sverige har bra vindförhållanden, vattenkraft som reglerkraft, goda möjligheter att exportera el, vårt land är glesbefolkat och vi har långa kuststräckor. Vindkraften kan dessutom byggas helt utan subventioner, skriver artikelförfattarna. Foto: Helena Landstedt/TT

DN DEBATT 8/10.

Vindkraftsföreträdare: Det folkliga stödet för att bygga ut vindkraften i den egna kommunen är starkt, enligt en färsk undersökning.

Naturvårdsverket och Energimyndigheten vill nu skapa förutsättningar för att öka vindkraftens elproduktion från 20 TWh år 2019 till 100 TWh 2040.

Men en ny kartläggning visar att drygt hälften av alla ansökta verk avslås eller återkallas och att det startas allt färre nya projekt. Det gör det svårt att nå inriktningen att mer än hälften av elanvändningen ska komma från vindkraft 2040.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in