Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/starkt-svensk-rattsstat-en-forebild-for-varlden/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Stärkt svensk rättsstat en förebild för världen”

FN:s tidigare rättschef: Regeringen Reinfeldt bör ta initiativ för att stärka den svenska rättsstaten. Utrymme för förbättringar finns framför allt inom rättsväsendet. Händelserna i Nordafrika och Mellanöstern har ställt i blixtbelysning att konflikterna i världen i grunden har samma orsak: demokratin och rättsstaten saknas. Ett särskilt projekt – WJP eller World Justice Project – har därför skapats för att systematiskt undersöka världens länder ur ett rättsstatligt perspektiv. För Sveriges del är resultatet positivt. Men det finns utrymme för förbättringar inom bland annat rättsväsendet. Regeringen bör noga analysera utfallet och starta en diskussion om hur den svenska rättsstaten ska kunna stärkas. Vi bör vara en god före­bild och kan bidra till att rättsstaten och demokratin stärks världen över, skriver Hans Corell.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.