Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/staten-behover-ta-ett-storre-ansvar-for-gymnasieskolan/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Staten behöver ta ett större ansvar för gymnasieskolan”

Samtidigt som näringslivet och välfärden skriker efter gymnasialt utbildad yrkeskompetens har antalet elever som läser yrkesutbildningar på gymnasiet nästan halverats de senaste tio åren. Detta har bidragit till det mest allvarliga kompetensförsörjningsläget i Sverige på decennier, skriver Anna Ekström, gymnasieminister.
Samtidigt som näringslivet och välfärden skriker efter gymnasialt utbildad yrkeskompetens har antalet elever som läser yrkesutbildningar på gymnasiet nästan halverats de senaste tio åren. Detta har bidragit till det mest allvarliga kompetensförsörjningsläget i Sverige på decennier, skriver Anna Ekström, gymnasieminister. Foto: JOHAN ADELGREN / TT, Johan Adelgren/TT

DN DEBATT 12/3. Sveriges kommuner är ofta för små för att kunna hantera utbildningsutbudet på ett bra sätt. Och den fria etableringsrätten för gymnasier har inte lett till ett allsidigt utbud i hela Sverige – däremot till ett överutbud av populära program i starka marknadslägen. Vi presenterar i dag en utredning som ska se över styrningen av gymnasiet, skriver gymnasieminister Anna Ekström (S).

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in