Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/statens-detaljstyrning-leder-till-mindre-effektiv-valfard/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Statens detaljstyrning leder till mindre effektiv välfärd”

Det finns nu över 140 riktade statsbidrag, som kommuner och landsting ska hantera. I den budget som Magdalena Andersson presenterade i september tillkom ytterligare drygt 10 specialriktade statsbidrag.
Det finns nu över 140 riktade statsbidrag, som kommuner och landsting ska hantera. I den budget som Magdalena Andersson presenterade i september tillkom ytterligare drygt 10 specialriktade statsbidrag. Foto: Claudio Bresciani/TT

De flesta partier i riksdagen säger att de riktade statsbidragen ska blir färre till förmån för generella statsbidrag. Men gång på gång föreslår man fler och fler specialdestinerade bidrag. Mycket tid och pengar krävs för att hantera dem. Resurser som i stället kunna användas i välfärden, skriver samtliga partiföreträdare i SKL:s arbetsutskott.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Vi kunde inte ladda Klarna. Var god försök senare.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.