Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-10 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/stillasittande-och-sprit-driver-pa-psykisk-ohalsa/

DN DEBATT

DN Debatt. "Stillasittande och sprit driver på psykisk ohälsa"

Ny studie visar att ohälsosam livsstil skapar psykisk sjuklighet: Människor som röker, dricker för mycket, äter dåligt och inte rör på sig löper flerdubbel risk att drabbas av dålig psykisk hälsa. Risken att drabbas av psykisk ohälsa ökar dramatiskt vid fysisk inaktivitet, alkoholmissbruk och andra former av osunda levnadsvanor. De människor som dragit på sig flera slag av ohälsosam livsstil löper upp till 300 procent större risk att hamna i psykisk sjuklighet än människor med hälsosamma levnadsvanor. Det visar en ny rikstäckande enkät bland 26 000 män och 30 500 kvinnor i åldern 18-24 år. Dessa resultat går emot föreställningen att det är personer med psykisk ohälsa som dras till en osund livsföring. Att satsa på effektiva metoder för att förebygga en osund livsstil skulle därför vara mycket lönsamt både för enskilda individer och för samhällsekonomin. Det skriver docent Sarah Wamala, lektor vid Karolinska institutet och avdelningschef vid Centrum för folkhälsa, samt Johanna Ahnquist, utredare vid Statens folkhälsoinstitut.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.