Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/stockholmarna-har-bestulits-pa-50-miljarder/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Stockholmarna har bestulits på 50 miljarder”

I Stockholm stad har en legaliserad stöld försiggått under snart 20 år, den så kallade ombildningen av allmännyttiga hyreslägenheter till bostadsrätter. Särskilt intensiv har förmögenhetsöverföringen varit under perioderna 2000–2002 och från 2006 fram till idag. Resultatet är att drygt 8 procent av Stockholms invånare har berikat sig på övriga skattebetalares bekostnad. Mer än 50 miljarder kronor har uppskattningsvis tagits från kommunen.

Sedan år 2000 har allmännyttan sålt nära 30.000 lägenheter och det kommer att bli flera tusen till under 2010. Stölden fortsätter, ivrigt påskyndad av Stockholms stads ledning.
Vid en genomgång av de tre allmännyttiga bolagens försäljningar (Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem), visar det sig att priset under alla år konsekvent satts 40–60 procent under vad köpare betalat för befintliga bostadsrätter vid samma tidpunkt. Bostadsrättsföreningarna har därutöver i de flesta fall betalat 30–40 procent av kostnaden, vilket resulterat i att hyresgästen kunnat köpa en lägenhet för en tredjedel av marknadsvärdet.

Ta exemplet fastigheten Krejaren 19 som ligger på Östermalmstorg 5. Förväntat pris för att köpa en bostadsrätt i dag i detta område är upp till 70.000 kr/kvm. Men fastigheten skall säljas av det kommunala bolaget Familjebostäder för 34.777 kr/kvm. Den som i dag är hyresgäst kommer att köpa en lägenhet i fastigheten utan motbud för 24.000 kr/kvm då föreningen lär låna upp mellanskillnaden. Praktiskt kan hyresgästen köpa en trerummare på 81 kvm för 2 miljoner och dagen därpå sälja den för 6 miljoner, en riskfri vinst på 4 miljoner kronor.

Utanför tullarna finns exemplet Utsikten 1-35 på Henriksdalsberget med vidunderlig utsikt över Stockholm ström och stad. Det var det kommunala bolaget Stockholmshem som sålde fastigheten i april 2009 för 12.100 kr/kvm, hyresgästen själv betalade 8.500 kr/kvm och föreningen resten, samtidigt som det under värsta finanskrisen gick att sälja lägenheterna för 20.300 kr/kvm. I dag säljs de för 25.000 kr/kvm. Den som köpte en trerummare på 81 kvm för 700.000 kunde dagen därpå sälja samma lägenhet för 2,2 miljoner, en riskfri vinst på 1,5 miljoner kronor.

Genomgången visar att 70 procent av ombildningarna skett i Stockholms innerstad. Resterande 30 procent har främst skett i stadens omedelbara närhet.

Ser vi till resultatet av detta avsiktliga gynnande av ett fåtal, har en 3:a innanför tullarna som köpts 2007 gett en riskfri vinst på 3 miljoner kronor. Motsvarande köp i början av 2000-talet har gett en riskfri vinst på upp till 5 miljoner.

Skattebetalarna har bara under de senaste 10 åren blivit lurade på i snitt 1,7 miljoner kronor per såld lägenhet vilket resulterat i förmögenhetsöverföring om 50 miljarder kronor till ett antal privatpersoner. Att det fått fortgå utan protester är lätt att förstå eftersom det inte känns som någon uppoffring för invånarna i Stockholm. Men låt oss jämföra de 50 miljarderna med Stockholm stads verksamhet för att förstå hur mycket politikerna i Stockholm har brandskattat stockholmarna.
• 50 miljarder än nära två års skatteintäkter för Stockholm stad. (2008, 30 miljarder).
• 50 miljarder är fem gånger mer än Stockholm stads långsiktiga skulder (10 miljarder).
• 50 miljarder är vad hela skolverksamheten kostar Stockholm stad under fem år (11 miljarder).
• 50 miljarder hade räckt till en sänkning av kommunalskatten i Stockholm med 5 kronor varje år de kommande 10 åren.

Att Stockholms stads invånare blivit bestulna de senaste 10 åren är klart. Frågan är varför politikerna i Stockholm stad tillåter att vissa berikas på bekostnad av flertalet? De sticker inte under stol med att drivkraften till ombildningen är att köparna skall göra en rejäl vinst och en boendekarriär. Men varför prioriterar de att stjäla från det gemensamma istället för att satsa på kommunens verksamhet, eller skattesänkningar som varit en ledstjärna under många år?

Mikael Flovén
Managementkonsult på KMF Ventures AB, som på eget initiativ undersökt miljardöverföringen från kommuninvånarna till bostadsrättsköparna

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.